De rol van de NDP van Desi Bouterse in de ABOP van Ronnie Brunswijk

Print Friendly, PDF & Email

Kort voor de verkiezingen van 25 mei 2015 is het echt niet vreemd om even stil te staan bij de situatie van de twee coalitiepartijen, namelijk de NDP en de ABOP.

Voor de verkiezingen van 2010 was een samenwerking tussen de gezworen vijanden van de binnenlandse oorlog niet denkbaar. Mede door de binnenlandse oorlog werd de militaire dictatuur van Bouterse gedwongen terug te treden en werden politieke partijen toegelaten, wat resulteerde in vrije, algemene en geheime verkiezingen gehouden in 1987. Die verkiezingen werden een ongekende afstraffing voor de coupplegers.

Na de verkiezingen van 25 mei 2010 gaf Bouterse duidelijk te kennen geen zin in een samenwerking met de ABOP van Brunswijk te willen, maar alleen met de BEP in zee te willen gaan. BEP weigerde samen te werken met de NDP, omdat BEP in combinatieverband de verkiezingen was ingegaan. Het moest met de A Combinatie met de ABOP en Seeka. Er volgde een samenwerking met de A Combinatie en de Volksalliantie van Paul Somohardjo.

De NDP zag reeds bij de onderhandelingen de gretigheid van Brunswijk om de grote leider te willen zijn ongeacht de schade aan de A Combinatie. Bouterse deed een beroep op zijn Hollandse genen van verdeel- en heerspolitiek. De begindagen van de staatsgreep was een ding duidelijk. Het scheppen van allerlei laag bij de grond zijnde scenario’s door de coupplegers met als koploper de heer D.D. Bouterse.

Bouterse zette zijn verdeel- en heersmachine in werking. Brunswijk, Diko, Jozefzoon en Abena werden gerekruteerd. Wat onvoorstelbaar leek, werd bewaarheid. De loopjongens/mannen deden alles om de A Combinatie te splitsen. Bij de NDP ging het maar om een ding. Om het politieke machtsblok van de partijen met de meeste marronachterban uit elkaar te halen. Trouwens wie is de grootste vijand van de marrons anders dan de marrons zelf?

Diko en Abena werden bedankt als ministers na voltooiing van hun opdrachten, beroering in de A Combinatie teweegbrengen met goedkeuring van Brunswijk. De parlementariërs Ajaiso en Poki zwegen in alle talen, zelfs in het Saramaccaans. Martin Misidjan werd op aandrang van Brunswijk ontslagen. Jozefzoon, de voorzitter van ABOP-Nederland en later als adviseur van de ABOP in Suriname werd ingekapseld door NDP. Hij werd vervolgens adviseurs van de president en vicepresident en voorzitters van nagenoeg alle Task Forces op de verschillende ministeries. Jozefzoon onderscheidde zich als een fervent tegenstander van alles wat marrons is. Dit alles gebeurde weer met goedkeuring van Brunswijk. Brunswijk dacht dat hij eindelijk toegelaten zou worden tot de elitaire kring rondom de heer Bouterse. Hij verwachtte dat hij nu de aandacht van zijn baas Bouterse zou moeten krijgen voor zijn verrichte werk om zijn eigen politieke machtsblok A Combinatie te splitsen en te reduceren tot een nietszeggend
politieke aanhangsel van de NDP.

Aangezien het feit dat de ABOP en NDP samen de regeermacht van 2010-2015 hebben, ging Brunswijk automatisch ervan uit dat zijn hand en span/verraderlijke diensten van dien aard waren dat een samengaan van NDP en de ABOP voor de verkiezingen van 25 mei 2015 gerechtvaardigd was. Zijn offer om zijn eigen politieke combinatie op te blazen ten voordele van de NDP was groot en goed genoeg.

Bouterse had Brunswijk wederom gewogen en weer te licht bevonden ondanks het feit dat Brunswijk in april 2015 zijn bachelordiploma op zak zal hebben. Hoe frustrerend zou het voor Brunswijk niet geweest zijn om de zo begeerde erkenning van D.D. Bouterse zijn baas weer niet te krijgen. Immers, hij is nu beter geschoold dan Bouterse met zijn Mulo-diploma. De NDP voerde met de verkiezingen van 25 mei 2015 opkomst een paar ‘undercover acties’ richting de ABOP door een paar zogenaamde NDP’ers over te laten lopen naar de ABOP. Zijn ze wel ABOP’ers of gewoon ‘undercover agenten’ van de NDP zoals de geleende vicepresident Ameerali. Deze actie moest de BEP weerhouden om de vicepresident te leveren. Time will tell.

De andere marron politieke partijen hadden graag samen met de ABOP gewerkt. Omdat Brunswijk te lang treuzelde, werden ze weggekaapt door de NDP. Baasa heeft al een principeakkoord met de NDP om samen de verkiezingen in te gaan. De NDP zorgde er zelf voor dat de ander marronpartijen een nieuwe combinatie hebben gevormd, A Nyun Combinatie (ANC). ANC heeft al een stembus afspraak met de NDP gemaakt om na de verkiezingen samen te werken.

De NDP zit nu stevig in de ABOP niet alleen met de geleende vicepresident Ameerali, maar ook met de zogenaamde NDP-overlopers, die gewoon een speciale opdracht uitvoeren voor Baas Bouterse. Dit alles betekent dat de ABOP meer dan ooit klem zit tussen de tangen van de NDP. Bij een eventuele coalitievorming na de verkiezingen kunnen deze ‘undercover agents’ verrassend uit hun hoek komen.

Brunswijk zal met zijn titel van bachelor niet in staat zijn het te winnen van zijn opdrachtgever. Zijn opdracht was om de A Combinatie te splitsen en te laten doodbloeden. Missie is volbracht. Met Baasa en ANC kan de NDP het behoorlijk moeilijk maken voor de ABOP, maar de ‘undercover actie’ van de NDP zal de ABOP uiteindelijk de das om doen.

Aguma Kadyabya
Amsterdam, Nederland

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG