Zijn de leden van de ‘Tweede kamer’ wakker??

Print Friendly, PDF & Email

Enkele leden van de Surinaamse ‘Tweede Kamer’ – De Nationale Assemblee – hebben hun stem laten horen inzake de Caricom. [De ‘Eerste Kamer’ is de Staatsraad]

Een citaat uit de nieuwssite srherald.com van 5 maart 2016: “Volgens de NDP parlementariër Andre Misiekaba zijn de Surinaamse producten in zwaar weer op de Caricom markt. “Het neigt naar een boycot,” zei hij donderdag in het parlement tijdens de openbare vergadering. [……] Collega Carl Breeveld was evenmin te spreken over de Caricom markt.”

Link https://www.srherald.com/suriname/2016/03/05/caricom-boycot-surinaamse-producten/

In een artikel d.d. 15 december 2011 op de website nospang.com staat: “Suriname heeft geen enkel voordeel op de Caricom-markt.” Dit zegt grootondernemer Dilip Sardjoe van Rudisa […..] We hoeven daarvoor alleen maar naar de export vanuit Suriname naar Caricom te kijken en dan weten we al genoeg”, zegt Sardjoe.”

Link http://www.nospang.com/index.php?option=com_content&view=article&id=15997:geen-enkel-voordeel-suriname-op-caricom-markt&catid=73:binnenland&Itemid=65

Hadden de woorden van de heer Sardjoe effect gesorteerd? Ik betwijfel het, want De Ware Tijd van zaterdag 4 juli 2015, hoofdblad, meldde: “Surinaamse bedrijven die naar de Caribische martkt willen exporteren, zullen ondersteund worden [……] Hij (Gilbert van Dijk, directeur van het Suriname Business Center) legt uit dat de Caribische markt over het algemeen een erg vijandige houding heeft aangenomen tegenover Surinaamse producten. Dit project moet Surinaamse bedrijven helpen toch op de Caribische markt te komen.” Zie artikel ‘Wij gaan ze op die markt brengen’.

Even de uitspraken op een rijtje zetten:

– Dilip Sardjoe: Suriname heeft geen enkel voordeel op de Caricom-markt.

– Gilbert van Dijk: Caribische markt heeft een erg vijandige houding tegenover Surinaamse producten.

– Andre Misiekaba: bijna sprake van een boycot van Surinaamse producten op de Caricom markt.

Het bovenstaande geeft aanleiding tot onder andere de volgende vragen:

– Zal Suriname via zijn vertegenwoordiger bij de Caricom een protestnota indienen?

– Moet er wel of niet gedreigd worden met een SURexit?

Tot besluit wil ik de lezers de volgende informatie niet onthouden.

“De Caricom-handelzone is de overgangsfase naar een enkele Caricom-markteconomie, met inbegrip van een gemeenschappelijke munt.”

Dus de Caricom is van plan een gemeenschappelijke munt – een muntunie, een monetaire unie – in te voeren. Tijdens een Caricom-vergadering werd besloten dit plan in de diepvries te zetten. Vermoedelijk lering getrokken uit de problemen in de Eurozone.

[Acht eilanden in het Caribisch Gebied hebben een munteenheid, de Oost-Caribische dollar, EC$]

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG