Glenn Gersie medeverantwoordelijk voor monetaire rommel

Print Friendly, PDF & Email

Vorige week heeft de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, tot mijn grote verbazing aangegeven over te gaan van een passief naar een actief monetair beleid. Maar deze zelfde Gersie was in de afgelopen tien jaar onder Henk Goedschalk, André Telting en Gillmore Hoefdraad de directeur van de CBvS en medeverantwoordelijk voor het beleid van de bank. Dus heeft hij hiermee toegegeven dat hij in de afgelopen tien jaar als directeur van CBvS erg passief is geweest.

Hij vertoonde dus een zeven-even gedrag, terwijl hij maandelijks een dik salaris verdiende. Dus niet alleen Hoefdraad en Andy Rusland hebben er een monetair zooitje van gemaakt, maar ook Gersie. Nu hij governor van de CBvS is geworden, verwacht ik met zijn passief gedrag van de afgelopen tien jaar geen effectief en proactief monetair beleid van de CBvS. Dit is corruptie.

De primaire rol van een governor van de Centrale Bank is het waarborgen van macro-economische stabiliteit en bescherming van de consument, via financiële regelgeving en bestuur en toezicht op de bredere financiële sector. Om deze rol effectief te kunnen vervullen moet de governor een uitgebreid scala aan vaardigheden, kennis en ervaring hebben. Dit zie ik helaas niet in Gersie. Dus moeten we vier jaar wachten of ik gelijk heb of niet, met alle gevolgen van dien.

By the way, waarom horen we niks meer van de zogenaamde professor Anthony Caram die regelmatig kritische feedback gaf op het beleid van de CBvS, maar na zijn recente benoeming als adviseur van de CBvS muisstil is geworden ondanks de monetaire chaos in Suriname? Het is dezelfde Caram die helemaal niets wetenschappelijks op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (ADEK) heeft gepresteerd na zijn benoeming tot hoogleraar, welke mogelijk werd gemaakt door sponsoring van zijn vriend Jim Boussaid van de Hakrinbank. Dit is een devaluatie van de professorstitel in Suriname.

Een echte professor dient tientallen wetenschappelijke papers in refereed journals en diverse boeken wereldwijd te publiceren en niet slechts enkele artikelen in de Ware Tijd en een paar spreekbeurten bij Rotary clubs houden. Als gevolg van de wetenschappelijke devaluatie op de ADEK word ik wekelijks door ADEK-studenten gevraagd om hulp te bieden bij hun studie. Ze zijn aan hun lot overgelaten vanwege een gebrek aan top-wetenschappelijk kader op de ADEK. Dit is wetenschappelijke corruptie.

Hubert Rampersad
Directeur Authentic Governance Institute & Anti-Corruption Crusader
www.authenticgovernance.org

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG