Een vijand of een tegenstander?

Print Friendly, PDF & Email

Indien er door bepaalde politici wordt gesteld met name het ex-assembleelid Arnold Kruisland (NPS) dat hij de VHP-voorzitter Chan Santokhi kwalijk neemt dat hij de vijand heeft geholpen om aan de macht te komen, dan wordt hij erop geattendeerd, dat men in de politiek geen “vijanden” kent, maar politieke tegenstanders of andersdenkenden (politici met andere ideologieën).

Elke politicus of politieke organisatie streeft ernaar om in ’slands- en volksbelang te werken.

Er is geen kritiek geleverd toen de KTPI onder leiding van Willy Soemita (zwager van Kruisland) de samenwerking aanging met de NDP. Ook bleven de kritieken uit toen enkele top NPS-ers zoals Remy Polack (secretaris), het assembleelid Patrick Kensenhuys, Ronald Hooghart en anderen de partij de rug toekeerden.

Politiek is trouwens een wetenschap en het is tevens een dynamisch en een momentproces.

Zo is Paul Somohardjo, die aan de Decembermoorden is ontsnapt ook een samenwerking aangegaan met de NDP in 2010 en keerde het Nieuw Front (NF) de rug toe.

Nog frappanter is het voorbeeld van Bravo, Ronny Brunswijk; eens “aartsrivaal ” tijdens de binnenlandse oorlog en leider van de Jungle Commando is ook in zee gegaan met Desi Bouterse in 2010 en liet het NF in de steek.

DOE onder leiding van Carl Breeveld, die een tegenpool van de NDP vormde, was ook bezweken, werkte samen met de partij en heeft ook meegewerkt dat de president in het parlement werd gekozen.

“De bovenstaande argumenten in acht nemend, wordt dezerzijds bewezen dat wij in de politiek geen vijanden kennen!”

Indien er delegaties op dienstreizen gaan, dan let men er niet op of men met tegenstanders meereist; dan is er wel sprake van ‘s lands- en volksbelang. “Wat hun inbreng of input is, laat ik buiten beschouwing.”

Nu de NPS ziet aankomen, dat de andere partners van V7 zich proberen af te scheiden en afzonderlijk en/of in een ander combinatieverband de verkiezingen in 2020 in willen gaan, voelen bepaalde personen en politici al de nattigheid.

De NPS die eens één der klinkende partijen in politiek Suriname was, had door haar arrogantie, tolerantie en chantage van politieke partners en andere factoren heel slecht gescoord in 2015; slechts twee van de 51 zetels behaald. “Zij ligt eerder op sterven na de dood en het betekent eerder trekken aan een dood paard!” Ook mag zij de tien zetels van het binnenland vergeten; het is overduidelijk waar deze zetels naar toe gaan.

Toen het Nieuw Front in 1987 meer dan tweederde deel meerderheid had behaald, moesten een aantal belangrijke zaken zoals de wijziging van het kiesstelsel, de berechting van de daders van de Decembermoorden enzovoorts worden aangepakt en gerealiseerd worden; hetgeen is nagelaten.

Het NF had nooit de nodige moed kunnen opbrengen om de zaak tegen Bouterse aan te pakken; tevens hebben de leiders geen letter in de Kieswet kunnen wijzigen. Toen was Kruisland ook parlementariër die veel kritiek had op allerhande handelingen en zaken, maar hij heeft belangrijke knelpunten niet helpen aanpakken.

Het is gemakkelijk om vanuit de zijlijn te schreeuwen, maar als men zelf in de arena staat, dan spreekt men een andere taal.

Mits alle misverstanden, dient men ook in de politiek rechtvaardig te blijven.

“Als rechtvaardigheid verloren gaat, heeft het geen zin meer dat mensen op aarde leven!”

Citaat: Immanuel Kant, Duitse filosoof.

Roy Harpal

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG