België verlaagt vennootschapsbelasting

Print Friendly, PDF & Email

In mijn artikel ‘Zal Suriname het voorbeeld volgen?’ op Suriname Herald van 23 december 2016, maakte ik melding van het volgende.

“Met het oog op het aantrekken van investeringen, het creëren van banen en om concurrerend te blijven, vragen zes werkgeversorganisaties in België aan de regering om dringend de vennootschapsbelasting (vpb) gefaseerd te verlagen van 34 naar minstens 22 procent.” Link https://www.srherald.com/ingezonden/2016/12/23/zal-suriname-het-voorbeeld-volgen/?iframe=true

Het is al zover. Op Telegraaf.nl van 26 juli 2017 ‘België dempt bedrijfstaks’ is het volgende te lezen.

België gaat zijn vennootschapsbelasting tot 25 procent verlagen. Het tarief was het op twee na hoogste in Europa, maar de Belgen zoeken de concurrentie met landen als Nederland en Ierland.

De reductie werd woensdagmiddag (25/7/2017) bekendgemaakt. De afbouw gebeurt in stappen: van het huidige 33,99 procent naar 29 procent volgend jaar en naar 25 procent in 2020. Het zou de eerste verlaging van de bedrijvenbelasting in vijftien jaar zijn.

Als reactie op het nieuws schoot de beurs omhoog.

“De stap van de Belgen leidde direct tot een opmars van aandelen van bedrijven aan de beurs die het meest van de ingreep kunnen profiteren. Supermarkteten Colruyt steeg 5 procent, net als Orange Belgium en Euronext Brussel en Bpost plusten met 4 procent.”

Er is een race aan de gang.

“De strijd om bedrijven wordt opgevoerd. De Franse president Macron kondigde eerder zijn heffing in 2022 terug te brengen naar 25 procent. Het Verenigd Koninkrijk, dat een tarief van 19 procent hanteert, dreigde Europa recent rondom de Brexit-discussie met een verlaging van de winstbelasting naar 10 procent. En de Amerikaanse president Trump heeft tijdens zijn campagne 15 procent vennootschapsbelasting voor het bedrijfsleven beloofd.”

Gezien onder andere de leningen die Suriname links en rechts neemt, is de vraag of het land zich wel een verlaging van de vennootschapsbelasting die 36 procent bedraagt, kan veroorloven.

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG