'Hof van Justitie Suriname beveelt afzetting president'

Print Friendly, PDF & Email

Het Hof van Justitie (HvJ) in Suriname heeft president Desiré Bouterse geschorst na een onderzoek naar beschuldigingen van corruptie. De uitspraak van het hof moet hem dwingen uit zijn ambt te stappen en is het gevolg van het Ballast Nedam-schandaal dat aan het licht is gekomen.

Ballast Nedam betaalde in de jaren 90 in totaal 34 miljoen gulden (zo'n 15 miljoen euro), aan steekpenningen om in Suriname twee grote bruggen te mogen bouwen. Het geld zou onder meer zijn overgemaakt naar de toenmalige president Jules Wijdenbosch en zijn toenmalige adviseur Desi Bouterse, de huidige president.

Het hof beval de autoriteiten om een aanklacht te doen tegen het duo. De rechtszaak moet binnen zes maanden zijn afgerond, aldus nog het hof.

Bouterse mag geen lid meer zijn van het Surinaamse parlement, staat nog in de beslissing. Het hof vroeg de kiescommissie om Bouterse zijn zitje in het parlement af te nemen, wat betekent dat hij niet langer president zou zijn.

Geachte lezers, het bovenstaande is fake news. Lees hieronder het echte nieuws.

"Hoogste gerechtshof Pakistan beveelt afzetting premier”

Het hoogste gerechtshof in Pakistan heeft premier Nawaz Sharif geschorst na een onderzoek naar beschuldigingen van corruptie. De uitspraak van het hof moet hem dwingen uit zijn ambt te stappen en is het gevolg van een schandaal dat door de Panama Papers aan het licht is gekomen.

De uitspraak van het Pakistaanse Hooggerechtshof komt er na een onderzoek naar de rijkdom van de familie van de premier, na de Panama Papers die in 2015 zijn onthuld. Kinderen van de premier zijn in de documenten gelinkt aan offshorerekeningen. Het hof beval de autoriteiten om een aanklacht te doen tegen Sharif, zijn twee zonen, een dochter, schoonzoon en een partijlid. De rechtszaak moet binnen zes maanden zijn afgerond, aldus nog het hof.

Sharif mag geen lid meer zijn van het Pakistaanse parlement, staat nog in de beslissing. Het hof vroeg de kiescommissie om Sharif zijn zitje in het parlement af te nemen, wat betekent dat hij niet langer premier zou zijn. In Pakistan heeft eender welke premier nog nooit de volledige termijn van vijf jaar vervolmaakt."

Ex-president Park Guen-hye van Zuid-Korea, president Temer van Brazilië en premier Sharif van Pakistan liggen hevig onder vuur wegens corruptie. Het Surinaamse duo B & B komen er gewoon mee weg.

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG