Een staaltje van demofobie

Print Friendly, PDF & Email

Fobie wil zeggen irrationele afkeer en/of obsessieve angst voor iets of een persoon.

Enkele voorbeelden: homofobie (afkeer jegens homoseksuelen), germanofobie (afkeer jegens Duitsland of Duitsers), islamofobie (afkeer jegens de islam), gerontofobie (afkeer jegens ouderen) enxenofobie (afkeer van vreemden of buitenlanders).

Aan de opsomming hierboven wil ik toevoegen ‘demofobie’ (angst van de politieke-elite voor het volk). Een praktijkvoorbeeld.

Jarenlang maakten in Nederland de politieke partijen D66, GroenLinks en PvdA zich er hard voor de invoering van een bindend correctief referendum, waarmee het volk nieuwe wetten kan tegenhouden. Dat gaat een stuk verder dan het huidige niet-bindend correctief referendum (raadgevend referendum), dat de Tweede Kamer naast zich neer kan leggen. In 2005 dienden ze daartoe een voorstel in bij de Tweede Kamer.

In april 2016 stemde een meerderheid van de kiezers tegen het associatieverdrag met Oekraïne, terwijl voornoemde partijen D66, GroenLinks en PvdA ervoor waren. Uit angst wijzigden deze partijen hun standpunt en trokken ze hun handen af van het ingediende voorstel.

De draai van 180 graden van D66, GroenLinks en PvdA leidde ertoe dat een Kamermeerderheid tegen de grondwetswijziging is, waarmee burgers aangenomen wetsvoorstellen zouden kunnen blokkeren. Er komt geen bindend referendum.

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG