Vervuilde mentaliteit

Print Friendly, PDF & Email

Onlangs werd ook in Suriname een activiteit gehouden in het kader van ‘International Coastal Cleanup’. Volgens de berichtgeving kwamen iets van vijftien vrijwilligers af, op de oproep gedaan door Green Heritage Fund Suriname. De groep speelde het klaar om zakken vol met afval, met name plastic afval te verwijderen bij de oever in de buurt van de oude veersteiger tegenover de Heiligenweg.

Het is bekend dat velen het nog steeds niet inzien, waarom zij verantwoordelijk moeten zijn voor een schoon milieu. Ook denkt men nog vaak genoeg dat ‘lanti’ alles wat burgers hier en daar dumpen, zal opruimen.

In de eerste instantie ligt het nog altijd aan die verantwoordelijkheid die burgers niet willen nemen om iets hieraan te doen. Gelukkig heeft niet een ieder een vervuilde mentaliteit.

Plastic materiaal breekt vrijwel niet af en na jaren zult u nog steeds diezelfde plastic voorwerpen naar u zien kijken. Ja letterlijk, de troep kijkt u aan. Het lijkt bij de veersteiger een heel tapijt met rommel dat drijft. Wat onder het waterniveau ligt, ziet men niet en dan wekt het de indruk dat het wel meevalt. Autobanden zullen zinken en langs de oever van Commewijne kan je ook een hindernissenloop proberen tussen alles wat in de modder is blijven steken.

Vervuild milieu. Foto: Ricagino Photography

De grote recyclebakken voor onder andere plastic afval zijn een aanwinst, maar het zou een grotere aanwinst zijn als het met de paplepel ingegoten wordt bij onze gemeenschap waarom haar leef- en woonmilieu schoon moet zijn. Als er op school aan de leerlingen geleerd wordt, dat zij alles netjes moeten houden dan kan dat al snel overboord gegooid worden bij de poort van de school. Want daarbuiten het schoolerf is die andere wereld.

Er wordt ook steeds gezegd dat je met de jeugd moet starten, want die is de toekomst van morgen. Is het niet aan zoveel jongeren verteld hetzij thuis, bij vrienden of op school waarom je omgeving schoon moet zijn? Wat hebben ze dan gedaan met al die informatie nu ze volwassenen zijn geworden? Het is overboord gegooid en het resultaat spreekt boekdelen. Het besef dat de mens zijn eigen leven hierdoor verpest, is zo te zien nog niet goed doorgedrongen. Hopelijk zullen burgers vroeg of laat hier verandering in brengen, want anders zullen we vele tapijten zien drijven. En dat is zeker niet iets om trots op te zijn.

Tanya Frijmersum

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG