Panya gas (volop gas)

Print Friendly, PDF & Email

De Belgische justitiële autoriteiten jagen volop op vermogen van criminelen. Momenteel staat meer dan een half miljard euro aan gelden en beleggingen onder beslag. Daarvan is al 173 miljoen euro in beslag genomen in één groot, internationaal witwasdossier. Volgens Koen Geens, minister van Justitie, bewijzen de cijfers dat het justitie menens is dat ‘misdaad niet mag lonen’.

Knack.be d.d. 28/12/2017

Het Openbaar Ministerie in Nederland haalde in 2016 402 miljoen euro terug van criminelen (in 2015 143,5 miljoen euro). OM-topvrouw Marianne Bloos zei dat misdaad niet zou mogen lonen. De reden dat dit in 2016 beter lukte dan voorgaande jaren, is volgens het OM en de politie een betere samenwerking tussen alle betrokken organisaties (douane, FIOD).

NRC.nl d.d. 19/1/2017

Hierbij een beleefd verzoek aan de Surinaamse overheid om in 2018 in woord en daad het afpakken van verkregen vermogen van een crimineel tot een speerpunt van beleid te maken.

Jennifer van Dijk-Silos, ex-minister van Justitie en Politie (JusPol), zei in 2016 “dat het publiek geheim is dat Suriname een paradijs is voor mensen die vooral in Nederland vermogen hebben verkregen uit misdaad, hier te investeren en dat vermogen wit te wassen.”

Ofschoon wij in Suriname nog geen Wet openbaarheid bestuur hebben, een beleefd verzoek aan de waarnemend minister van JusPol, Ferdinand Welzijn, om de samenleving te informeren hoeveel vermogen van een crimineel is afgepakt in 2016 en 2017.

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG