Wel of geen verbod op verkoop energiedranken aan jongeren

Print Friendly, PDF & Email

Groot-Brittannië
Aldi stopt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland met de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 16 jaar. Vanaf 1 maart gaan kassamedewerkers vragen om een identiteitskaart als er twijfel is over de leeftijd van de koper.

"We voeren deze leeftijdsbeperking in vanwege de groeiende bezorgdheid over het gebruik van energiedranken onder jongeren," zei een woordvoerder van Aldi UK tegen The Guardian.

Verschillende Britse supermarktketens met een groot marktaandeel hebben intussen een verbod op energiedrankjes ingevoerd. Naast Aldi (nummer 5), doen Asda (nummer 3), Waitrose (nummer 8) en sommige winkels van Morrisons (nummer 4) mee. De twee grootste Britse supermarktketens, Tesco en Sainsbury's, volgen vooralsnog niet.

In Groot-Brittannië is veel te doen over energiedrankjes. Verschillende rapporten en de populaire chef-kok Jamie Oliver roepen op tot een verbod omdat de drankjes "onacceptabel" hoge hoeveelheden suiker en cafeïne bevatten.

Vorige week vroeg een parlementslid om een landelijk verbod op de frisdrank voor kinderen onder de 16. Premier May reageerde door een onderzoek aan te kondigen.

Nederland
Ook in Nederland wordt opgeroepen energiedrankjes te verbieden. Maandag pleitten kinderartsen ervoor ze in ieder geval te verbieden voor jongeren onder de 18 jaar. De frisdrank leidt tot rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen.

Desondanks gaat een verbod op energiedrankjes volgens staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid voorlopig te ver. Hij zei dat de overheid nu al adviseert niet te veel energiedrankjes te drinken. Het Voedingscentrum adviseert om onder de 13 jaar geen energiedrank te drinken en tussen de 13 en 18 jaar maximaal één blikje per dag.

In Nederland wordt het Britse plan niet overgenomen. Een woordvoerder laat weten dat het bedrijf de maatschappelijke discussie over het onderwerp op de voet volgt en dat wordt bekeken wat het in de toekomst voor Aldi in Nederland betekent.

NOS

Hierbij wordt beleefd gevraagd aan de Surinaamse overheid om minimaal het pleidooi van kinderartsen in overweging te nemen, namelijk, verbod op verkoop van energiedranken aan jongeren onder de 18 jaar.

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG