Spoedvragen aan minister “omoe” Tsang

Stephen Tsang is op traditionele wijze ontvangen op het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T). Foto NII
Print Friendly, PDF & Email

De aanstelling van deze minister was al vele maanden in voorbereiding, waardoor de man zich persoonlijk ook heel goed heeft kunnen voorbereiden op het ministerie dat hij nu mag leiden. In het parlement heeft het genoegzaam laten blijken vooral voor het groepsbelang te gaan. Omoe zal ook wel diepgaande instructies hebben gehad van de Chinese ambassadeur en God weet ook van de Chinese maffia hier te lande. Want hij moet maar proberen te ontkennen dat er geen Chinese handelsmaffia is. Omoe moet begrijpen dat als we zwijgen, we echt wel veel zien en weten. Eed afleggen om naar eer en geweten te werken en trouw te zweren aan onze grondwet, om enkel het belang van de Surinaamse natie te dienen en niet van een China tegelijk. Anders is dat landverraad, toch? Ons volk zal heel kritisch moeten opletten, erg waakzaam blijven om zich niet te laten misleiden.

Omdat deze minister in zijn eerste toespraak heeft gezegd, dat de controleambtenaren van de Economische Controledienst (ECD) de winkels van de in overtreding zijnde supermarktwinkeliers niet meer moet sluiten voor enkele dagen, maar met lieve waarschuwing aan de winkelier moet volstaan, rijst de vraag of de controleurs dan niet veel meer te doen zullen hebben. Het is bekend dat die malafide supermarktwinkeliers al gauw zelf tjoekoe (smeergeld) aanbieden aan de controleurs om niet te streng te controleren om vervallen producten, heel slechte koeling van melkproducten en geen koeling van eieren. Verder om bekeuring of betaling van boete te voorkomen, of zelfs winkelsluiting. In de periode van de afgelopen twee jaar waren er vele winkelsluitingen, omdat de hygiene zo erg slecht was, niet alleen op de schappen, maar ook in de vleeswarenkoelers en op de vloer. Een vreselijk vieze geur (muf) en vaak rattenpoep. Sommigen bleven opzettelijk doorgaan bijna net vervallen of al maanden vervallen te verkopen. Vetput afwezig of overvol. Is dit niet waar? Dit speelt zich al tien jaar af en is ondanks winkelsluitingen gewoon doorgegaan zonder dat de leiders achter winkeliers hun mensen opriepen om zich aan de wet te houden en de gezondheid van ons volk niet langer opzettelijk te schaden. Maar omoe minister wil bekeuring en winkelsluiting voorkomen en in plaats van zwaardere sancties al een maand sluiting toepassen. Dat geeft te denken. Gaat de minister prijsopdrijvingen laten controleren en beboeten of mag dat ook niet meer?! Benieuwd of de Consumentenvereniging van meneer Aleyne en het parlement eindelijk op scherp zullen gaan staan en ons gezondheids- en economisch belang veilig en voorop stellen, want vele omoe-winkeliers zijn meedogenloos en hebben veel Amerikaanse dollars, want ze kopen ook dollars en goud op. En de supermarktwinkeliers moeten niet de kwalificatie krijgen van “ondernemer”. Ook de hosselaars niet, zoals omoe dat zo graag wil. Want dat is zo belachelijk !

Minister Omoe wil nog meer omoe Sneesies in het binnenland brengen om te produceren in goud, hout en winkeltjes, maar dat is beslist niet aan te raden. Het is meer dan genoeg! Ga niet meer Sneesies lokken uit China en met vergunningen strooien. Minister, die omoes worden niet of nauwelijks gecontroleerd op hun economische activiteiten en inkomsten. Wat gaat u daartegen doen? Gaat u de economische bevoordeling van de omoes van de afgelopen 25 jaar ten opzichte van andere groepen in Suriname, de oneerlijke snelle bevoordeling en concurrentie, niet drastisch stopzetten? Want dat gaat niet zonder corruptie. Verminder de import van vele totaal onnodige producten uit China met 20 procent. China gaat daar niet dood aan en Suriname ook niet! Want u moet de nationale, verziekte economie toch eerst gezond maken? Maar we zien dat u zich erg druk maakt om de veiligheid van omoe winkeliers, waarvan een groot aantal niet eens Surinamer is. Maakt u zich ook druk dat er nog steeds duizenden Illegale Chinezen al vele jaren in Suriname zijn? Waarmee houden die zich bezig en waar schuilen ze? Wie beschermt hen? Brengt dat geen corruptie met zich mee? Hoeveel grote supermarkten, luxe kledingzaken, bouwmaterialenwinkels, hout-concessionarissen voor kaalkap en roofbouw zullen er nog komen? Waarom geen openbaarheid? Is dat nu niet echt genoeg geweest, is een vraag ook aan de president. Omoe minister, welk belang is voor u het hoogste belang eerlijk en rechtvaardig om te dienen? Minister, gaat u de vreselijke corruptie op aantal afdelingen op uw ministerie die vergunningen verlenen, niet zwaar bestrijden? Want dat heeft het volk u niet horen zeggen en beloven.

Naldo Moiman

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG