Surinaamse jaguar bedreigd met uitroeiing

Jaguar in de Paramaribo Zoo. Foto: Suriname Herald

Een van de meest majestueuze roofdieren ter wereld, de jaguar, wordt in Suriname bedreigd met uitroeiing. “Er is een enorme vraag naar het vlees, de tanden en de huid. Wij moeten nu nadenken over hoe wij dit prachtig dier kunnen beschermen,” bevestigt Margareta Malontie, districtscommissaris van Sipaliwini.

Ze roept op tot onderzoek en gepaste maatregelen om uitsterven van de Surinaamse jaguar te voorkomen. Paul Ouboter, wetenschapper en onderzoeker aan de Anton De Kom Universiteit van Suriname, bevestigt dat de jaguar in ernstig gevaar is. Onderzoek wijst volgens hem uit dat het beest erg gewild is bij onder andere de Chinese gemeenschap. “Die gebruikt alles van het dier: het vlees, de botten, tanden en huid.” De Chinezen gaan ervan uit dat het eten van jaguarvlees een medicinale werking heeft.

Bron: DWTOnline d.d. 30 oktober 2018

Van hondenvlees tot tijgerbotten: merkwaardige Chinese tradities
Heel wat dieren worden in China ook gebruikt om medicijnen van te maken. En daar geldt de regel: hoe zeldzamer het dier, hoe beter de genezing. Olifanten, tijgers, luipaarden, mangoesten, zwarte beren, slangen, schildpadden, vlinders, kikkers, gorilla’s, otters, muskusherten, antilopen en reptielen, alsook rupsenschimmen en stekelvarkens, dienen als basis voor verschillende medicijnen. Zo zijn de botten van de bedreigde tijger al 1000 jaar een populair ingrediënt in Chinese medicijnen. Tijgerklauwen, -tanden en -snorharen zouden daarnaast bescherming en geluk brengen. Kledij of decoratie waarin tijgervellen zijn verwerkt, gelden als een statussymbool.

Bron: Knack.be d.d. 31 oktober 2018

Wereldnatuurfonds lanceert ludieke actie jaguar te beschermen
Terwijl in België 36 procent van de twee miljoen katten met overgewicht kampen, heeft ’s werelds grootste kat, de jaguar, de grootste moeite om voldoende eten te vinden en zich voort te planten.

Wereldnatuurfonds WWF lanceert daarom een campagne om Belgen op te roepen wat minder aan hun katten te geven en meer aan de jaguar door de programma’s van de organisatie ter bescherming van deze bedreigde diersoort te ondersteunen.

Bron: Knack.be d.d. 13 november 2018

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG