Pechvogels versus geluksvogels

Pechvogels
De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva (73) is op 6 februari 2019 opnieuw veroordeeld tot een gevangenisstraf, ditmaal van twaalf jaar en elf maanden. Rechter Gabriela Hardt van het federaal hof in Curitiba achtte hem volgens de media schuldig aan corruptie en witwassen.

Lula zou ‘smeergeld’ hebben gekregen van de aannemers Odebrecht en OAS in de vorm van renovatie van een boerderij in de stad Atibaia. In ruil daarvoor zou de linkse politicus die bedrijven orders bezorgen bij de staatsoliemaatschappij Petrobras. Zelf beweert Lula dat het verbouwde pand niet van hem is maar van een vriend.

Voor een andere omkoopzaak kreeg Lula, die in de periode 2003-2010 aan de macht was, eerder twaalf jaar en een maand. Hij zit sinds april vast en kon niet opnieuw meedoen aan de presidentsverkiezing, die werd gewonnen door de zeer rechtse oud-militair Jair Bolsonaro.

Bron: Suriname Herald d.d. 6 feb. 2019, link https://www.srherald.com/buitenland/2019/02/06/lula-veroordeeld-tot-bijna-dertien-jaar-cel/

Geluksvogels
President Maduro heeft voor zeker 35 miljoen dollar aan steekpenning ontvangen van het Braziliaans bouwconcern Odebrecht. Dat zegt een voormalige topman van het bedrijf. Het bedrijf zou in totaal 800 miljoen dollar aan smeergeld hebben betaald aan belangrijke bestuurders in Zuid-Amerikaanse landen.

Bron: curacaonieuws.nu

Ex-president Jules Wijdenbosch en zijn toenmalige adviseur Desi Bouterse hebben 34 miljoen Nederlandse gulden (zo’n 15 miljoen euro) smeergeld aangenomen van het Nederlandse bouwbedrijf Ballast Nedam om in Suriname twee grote bruggen te mogen bouwen.

Bron: NOS

Ahmad Jhawnie

VANDAAG