Adhin, de man van US$ 200 miljard

Ashwin Adhin. Foto: Kabinet van de Vicepresident

Waarom zeuren ze over een schuld van US$ 2,5 miljard als goud-, olie- en bauxiet-reserves van het land meer dan US$ 200 miljard waard zijn? Dit zei vicepresident Ashwin Adhin op de massameeting van de NDP in Ocer. Een vicepresident die tegen zijn volk zegt, je zeurt, kan nimmer een rolmodel zijn dat inspireert. Als jonge vicepresident zou hij juist een rolmodel moeten zijn voor onze jonge generatie, maar hij heeft die kans voorbij laten gaan met zijn ongenuanceerde uitspraak.

Adhin zegt dat de samenleving niet hoeft te vrezen voor de terugbetaling van de staatsschulden, aangezien Suriname over voldoende rijkdommen beschikt die meer dan US$ 200 miljard kunnen opleveren. Kennelijk leeft Adhin met de illusie dat die ‘US$ 200 miljard’ die hij noemde, voor het oprapen is. Ik vind hem een erg naïeve en lichtvoetige politicus.

Adhin heeft een aantal punten opgesomd hoe hij aan die US$ 200 miljard is gekomen. De calculatie die hij gemaakt heeft, is duidelijk paars getint, dat is te begrijpen, want hij moet de economie van het land rooskleurig uitbeelden. Een van de punten die hij noemde was bauxiet. Hij weet dat het hoofdstuk van de bauxiet-industrie al afgesloten is. Suralco is al overgegaan tot ontmanteling van de raffinaderij en toch durft hij met de brede kant van zijn mond over bauxiet te praten.

President Desi Bouterse sprak in 2014 ook over miljarden investeringen in de bauxietsector, we zijn nu in april 2019. Waar zijn die investeerders? Adhin is nu in de voetsporen van Bouterse getreden, hij droomt nu ook over miljarden. We moeten hem snel uit zijn dromen helpen, zodat hij weer met zijn beide benen op de grond kan staan. In mijn artikel ‘Bouterse sloopt toekomst bauxiet-industrie’, heb ik duidelijk aangegeven hoe Bouterse de toekomst van de bauxiet-industrie heeft gesloopt.

De man van de US$ 200 miljard is een echte dromenverkoper. Het is heel makkelijk om over mooie dromen te praten en grote woorden te gebruiken. Maar zoals dat gaat met vele dromen, zal de US$ 200 miljard droom van Adhin ook niet uitkomen, want de regering is niet in staat die ‘US$ 200 miljard’ uit de bodem te halen. Hij bluft net als de paarse Tigri, die niet lang terug uit zijn slaap is ontwaakt.

We mogen zeker dromen koesteren, maar we kunnen ons land niet op dromen en mooie woorden bouwen. We kunnen dromen als we maar weten hoe we deze dromen in daden kunnen omzetten. Het is alom bekend dat deze regering niet in staat is de dromen van het volk te realiseren. Ze is niet serieus als het gaat om de belangen van het volk, als het gaat om de belangen van het land, als het gaat om de belangen van onze toekomst. Onze economie zit muurvast net als de Goslar in de Surinamerivier.

Er zijn ook veel landen die rijk zijn aan delfstoffen, zelfs vele malen rijker dan die US$ 200 miljard van Adhin. De bevolking van die landen leeft ook in grote armoede, omdat in die landen net als in Suriname, de corruptie hoogtij viert, ook in die landen een corruptie faciliterend beleid gevoerd wordt. Als investeerders geen vertrouwen hebben in een regering, gaan ze wegblijven.

Waarom kan Adhin de valutakoers niet omlaag brengen als hij zegt dat we US$ 200 miljard waard zijn? Het is overduidelijk dat Adhin het volk in de maling neemt met zijn US$ 200 miljard. Recentelijk heeft minister Hoefdraad een lening gesloten van bijkans US$ 100 miljoen. Deze regering bouwt het land op met leningen en daarmee wordt er een tijdbom geplaatst onder de stoel van de volgende regering.

Idris Naipal

VANDAAG