Minister Lekhram Soerdjan in de huid van een kameleon

Minister Lekhram Soerdjan. Foto: LVV

Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft elke keer op indringende vragen van assembleeleden gezegd dat er geen vergunning gegeven zal worden aan ROS National Fishery N.V. als de boten niet voldoen aan de voorwaarden. Op het eerste gezicht lijkt het alsof de minister klare taal praat, maar hoe komt het dat na bijkans langer dan een jaar, de Chinese fabrieksschepen nog steeds op Surinaamse wateren zijn.

Heeft minister Soerdjan wel de waarheid voorgehouden aan De Nationale Assemblee (DNA) en zo aan het volk? Heeft minister Soerdjan van LVV de aanvraag van ROS National Fishery N.V.voor de trawlers wel of niet afgewezen? Het onbetwistbaar antwoord is NEE, Soerdjan heeft de trawler-aanvragen van ROS National Fishery N.V. niet afgewezen.

Aangezien de vergunningaanvragen van ROS National Fishery N.V. niet zijn afgewezen staan de trawler-aanvragen van ROS National Fishery N.V. nog steeds recht overeind en kan ROS National Fishery N.V. zes trawlers binnenhalen die wel voldoen aan de voorwaarden.

De Zeevisserijwet gaat nog verder. Daarin is zelfs aangegeven dat een afwijzing binnen 30 dagen na indiening bij aangetekend antwoord moet geschieden. Soerdjan heeft duidelijk andere bedoelingen.

De afgelopen periode heeft de ex-minister van LVV, Soeresh Algoe, thans als voornaamste consultant van ROS National Fishery N.V. en intussen boezemvriend geworden van minister Soerdjan, de stoep van de kamer van de minister platgelopen en werd de afgelopen weken bijna dagelijks overleg op het ministerie gevoerd, welke de mogelijke strategie zou moeten zijn om koste wat het kost, ROS National Fishery N.V. te accommoderen.

Op 13 mei 2017 heeft de waarnemend directeur van LVV, Djoemadie Kasanmoesdiran, naar aanleiding van een verzoek een schrijven van 11 mei 2017, 16-tal visvergunningen verstrekt aan ROS National Fishery N.V. Zo staat dat ook geschreven in de brief van de directeur aan ROS National Fishery N.V.

De minister van LVV heeft de afgelopen periode in bijna alle verklaringen aan de media, als afleidingsmanoeuvre aangegeven dat er een fundamenteel verschil van mening is met de onlangs aangestelde waarnemend directeur omtrent het te voeren beleid op het ministerie van LVV en dat hij is beledigd tijdens een onderhoud met de president. Niets is minder waar.

Waarom heeft Soerdjan zijn ontslag niet ingediend vóór 4 april 2019 als hij zich vóór 4 april zodanig beledigd heeft gevoeld. Voor elk weldenkend mens is het duidelijk dat deze argumenten van Soerdjan op niets slaan. Of probeert Soerdjan, nu hij na één jaar ministerschap verzekerd is van de financiële voordelen, zijn nieuwe maat Algoe binnen te halen als minister of directeur op LVV. De wapenfeiten van de prestaties van minister Soerdjan tot nu toe, zijn zeer schraal.

Daarnaast is het totaal niet vreemd dat de ex-minister LVV, Soeresh Algoe, plotseling weer op het toneel is verschenen. In zijn periode van zijn ministerschap heeft de visserijtak van het ministerie hem vooral geen windeieren gelegd, al heeft het hem uiteindelijk de kop gekost.

Thans, als poppenspeler trekt hij op afstand nog steeds vele touwtjes, met een aantal SK-visvergunningen op naam van Stichting Sea Angel en Deep Sea Atlantic (DSA), die met meer dan 27 MAS-bootkeuringen (CVD) en zonder enige visvergunning sinds begin 2016 gewoon in de Surinaamse wateren vissen.

De Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) heeft ingezien dat hun keus om Soerdjan voor te dragen als minister van LVV een zeer slechte keus is geweest en heeft dan ook terecht het vertrouwen in Soerdjan opgezegd.

Opvallend is de steun die Soerdjan krijgt van de Stichting Suriname Seafood Association (SSA) onder leiding van Udo Karg. De SSA heeft juist om de trawlers van ROS National Fishery N.V. een kortgeding aangespannen tegen LVV en geëist dat de aanvragen worden afgewezen, hetgeen Soerdjan ondanks de rechtszaak weigert te doen.

Wat kan achter deze steunbetuiging schuilen? Zijn het de illegale Tuna toestemmingen die Soerdjan heeft gegeven aan Karg? Wordt Soerdjan vervangen, omdat hij weigert ROS National Fishery N.V. de trawler-vergunningen te verlenen of juist omdat Soerdjan weigert de trawler-aanvragen van ROS National Fishery N.V. af te wijzen.

Vaststaat dat binnenkort de zoveelste minister in het kabinet Bouterse-Adhin op LVV zal sneuvelen die de weerstand van macht en geldzucht niet heeft kunnen weerstaan.

Roy Nanhkoesingh

VANDAAG