Reactie op artikel ‘Machtsstrijd onthoofdt Surichange Bank’

Surichange Bank (SCB) dreigt in ernstige problemen te komen. Niet door puur financiële oorzaken, maar mede door een machtsstrijd die heeft geleid tot het onthoofden van de leiding door de raad van commissarissen (rvc). Op zaterdag 6 april zijn de twee meest belangrijke managementleden, te weten het hoofd van de Treasury én van de Kredietcommissie, hun procuratiebevoegdheden ontnomen. Dit bleef niet ongemerkt bij klanten en er ontstond een ‘run’ op de bank van voornamelijk grote klanten. […..]

De diepere aanleiding van de koppensnellerij is, naar de redactie verneemt, dat de aandeelhouders steeds meer greep op de bank proberen te krijgen. Zowel de directie als de CBvS (Centrale Bank van Suriname) vreest dat daarmee de deur wordt opengezet voor ongewenste geldstromen en witwassen…. Een ingewijde geeft aan dat er al geruime tijd spanningen zijn om geldstromen van oprichter Chan Baidjnath Misier.”

Lees hier het artikel ‘Machtsstrijd onthoofdt Surichange Bank’ in de Ware Tijd, 13-04-2019.

Hieronder een citaat uit het artikel ‘Fa a moni du fasi?’ van de hand van Marco Yard op Suriname Herald, 25 juli 2018.

“De confiscaties van de geldzendingen (19 miljoen euro) maken deel uit van een groot onderzoek, dat in Nederland naar de narcostaat Suriname is gestart, door de toestroom van cocaïne naar de havens van Rotterdam en Antwerpen en die tot vele standrechtelijke executies, met name in de Amsterdamse onderwereld, geleid hebben. Op 24 oktober 2017 deed de politie bij 32 ‘money transfer-vestigingen’ van Surichange Bank NV een inval en nam de administratie en valse paspoorten in beslag. Op de verkregen informatie is natuurlijk verder gerechercheerd.”

De aandeelhouders van Surichange Bank NV willen een belang van 20 procent verwerven binnen deze bank, maar de CBvS geeft daarvoor geen toestemming aan hen.

De Surinaamse overheid bezit momenteel 51% van de aandelen binnen de Hakrinbank NV. Ze moet 20% van deze aandelen afbouwen (afstoten) van 51% naar 31%. Hallo lieve overheid, wanneer zal dit plaatsvinden?

Lees hier het artikel ‘Overheid moet 20% aandelenbezit Hakrinbank afbouwen’ in Dagblad Suriname, 22-06-2017.

Ahmad Jhawnie

VANDAAG