President: “Take your bundle and go”

Desi Bouterse. Foto: EPA

Bij de 34ste herdenking van de staatsgreep uitte president Desi Bouterse dreigende taal naar de Amerikaanse ambassadeur Jay Ananya. Volgens Bouterse was ambassadeur Jay Anania, bezig met inmenging in aangelegenheden van Suriname. Hij zei toen: “Take your bundle and go”. Er zijn zoveel corruptiegevallen aan het licht gekomen dat nu de tijd rijp is dat regering Bouterse haar biezen pakt. President: ‘take your bundle and go’. Er is wel hoop om Suriname te redden, maar NIET onder leiderschap van Bouterse.

Naast de inbeslagname van de 19.5 miljoen euro, zijn we weer opgeschrikt door een vermoedelijk omvangrijk financieel schandaal bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). De SPSB stevent af op een financieel debacle. De bank heeft voor miljoenen SRD’s leningen uitstaan bij cliënten die niet terugbetaald zijn. Door dit corruptieschandaal ligt de financiële sector thans letterlijk op zijn kop.

De schandalen stapelen zich op, een nieuwe dag, een nieuw schandaal. Al deze schandalen leveren een beroerd imago op voor ons bankwezen en Suriname. Volgens mij was het lenen belangrijker dan het volgen van de regels van de bank. Heel opmerkelijk is dat in de documenten die circuleren, heel wat klinkende namen van NDP’ers voorkomen, die vermoedelijk betrokken zijn bij dit financieel schandaal.

Op de eerste plaats is Ginmardo Kromosoeto, verantwoordelijk voor dit omvangrijk schandaal. Maar is hij het brein achter dit financieel schandaal? Als ik in ogenschouw neem dat Ginmardo Kromosoeto, in Dallas, Texas, de World Client of the Year-award 2018 van de organisatie Leadership Management International (LMI) kreeg, heb ik mijn twijfels daarover. Het vermoedelijke brein achter de omvangrijke vermeende malversatie bij de SPSB moeten we in hogere regionen zoeken.

Naar mijn mening moet de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, onmiddellijk ontslagen worden. De ‘wonderboy’, op Financiën is verantwoordelijk voor de grote chaos in de financiële sector. Naast Gillmore Hoefdraad, moet de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, ook het veld ruimen. Er moet zeer zeker een diepgaand onderzoek komen bij de SPSB.

Hierbij bij enkele opmerkelijke namen die op de lijst voorkomen: Ginmardo Kromosoeto (directeur SPSB), Robert van Trikt, (governor van de CBvS); ex-minister Faizel Abdoelgafoer en ex-minister Joan Dogojo. Er zijn nog meer namen van NDP’ers die voorkomen op de lijst. Bouterse zou de helft van de VHP opsluiten en met dit financieel schandaal heeft hij nu de kans om de helft van de NDP-top op te sluiten.

Het reshuffle spook is weer opgedoken. President Bouterse beloofde op 4 april 2018, na benoeming van vijf nieuwe ministers, dat er geen reshuffeling meer zou plaatsvinden, intussen zijn er vier ministers gereshuffeld, de vijfde zit nog in de wachtkamer. Bouterse verbreekt vaak zijn beloftes, dat zijn we gewend van hem.

Idris Naipal

VANDAAG