SDU: tijd voor werken aan geestelijke en mentale bevrijding

1 juli 1863-1 juli 2019: tijd voor werken aan geestelijke en mentale bevrijding. Bij de herdenking van 156 jaar afschaffing van de slavernij in Suriname. Op 1 juli 1863, schaft het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet, de slavernij in Suriname af. Duizenden slaven van Afrikaanse komaf kwamen hierdoor vrij. Zelfs moesten zij na de afschaffing in 1863 nog tien jaar arbeiden op contractbasis (zonder loon en veelal onder wrede omstandigheden).

Omdat wij allen thans in Suriname verblijven en op één of andere wijze hier terecht zijn gekomen, wordt deze dag heden ten dage ‘Dag der vrijheden’ genoemd. Als Sociaal Democratische Unie (SDU) spreken wij onze onvoorwaardelijke solidariteit uit met degene die deze traumatische gebeurtenis hebben mogen ervaren en ook hun nazaten die vandaag aan de dag nog worstelen tegen deze geestelijke en mentale gevolgen van dit gebeuren.

SDU gaat voor liefde, trouw, saamhorigheid, harmonie. Het Surinaamse volk wordt opgeroepen om van het land te houden en zich te bundelen om zo dit land naar grotere hoogtes te brengen en als eerste prioriteit te zien. De zegeningen die dit land met zich mee heeft moet blijven bloeien.

Tot slot, wensen wij de nazaten van de slaaf gemaakten, en ook de totale Surinaamse gemeenschap, een bezinningsvolle en vredige Emancipatieviering toe. “Het kan anders, het moet anders,” aldus de SDU.

VANDAAG