Particuliere bussector politiek onafhankelijk maken

Print Friendly, PDF & Email

De Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO), sinds 2001 onder leiding van de huidige voorzitter, heeft de bushouders van Suriname politiek afhankelijk gehouden en politiek financieel mishandeld. De bus- en subsidietarieven zijn met 200 procent in waarde gedaald. Een bus die in 2010 en momenteel nog $30.000 kost, kostte bij een koers van SRD 2,80 in totaal SRD 84.000 en momenteel bij een koers van SRD 8,40 komt dat neer op SRD 252.000.

Anno 2019, gaat het een bushouder SRD 168.000 meer kosten om een tweedehandse bus in Japan te kunnen kopen, dat betekent 200 procent meer in de SRD-prijs gestegen, terwijl de tarieven integendeel 200 procent in waarde zijn afgenomen. Hoe gaat de politiek ons bussenpark (bouwjaar variërend 1980-1992) helpen vernieuwen, indien de bus- en subsidietarieven niet worden aangepast aan de economische realiteit?

Prijzen in de winkels, bedrijven, zorgsector, verzekeringen, belastingen en salarissen van politici zijn zelfs aangepast. De doelen die particuliere bussector had moeten behalen anno 2019, zoals het gebruiken van milieuvriendelijke bussen, blijken momenteel niet haalbaar te zijn.

Wij van de Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer (VOSOV) streven ernaar de bussector politiek onafhankelijk te maken. Indien de regering zegt dat de economie een gepland en meer duurzaam karakter moet krijgen is het van eminent belang om duurzame ontwikkelingen te kunnen garanderen voor een beter dienende gemeenschap, zodat de bushouders als deel van de samenleving niet langer meer politiek afhankelijk zijn.

Openbaar vervoer zo goedkoop mogelijk behouden moet niet betekenen dat bushouders financieel kapotgemaakt moeten worden, wat uiteindelijk faillissement met zich mee kan brengen. Politiek goedkoop houden, is het streven van elke regering geweest in Suriname, vandaar de resultaten die we nu zien zoals onaantrekkelijke diensten, 50 procent minder klanten en meer gebruik van personenauto’s wat uiteindelijk files veroorzaakt. Thans is het hoognodig om dringende financiële maatregelen door te voeren voor het in stand kunnen houden van de bushouder als ondernemer. Ook moet de sector geleidelijk een financieel duurzaam karakter krijgen.

Politiek onafhankelijk houden brengt met zich mee dat de investering van de bushouder middels wet- en regelgeving beschermt dient te worden. Zo moeten particuliere bustarieven bij wet worden vastgesteld en bij eventuele fluctuerende valutakoersen moeten de tarieven bij wet aangepast worden zonder enige politieke bemiddeling.

De kernwaarden die de regering nastreeft zoals een faciliterende en stimulerende overheid en integriteit kan momenteel getoetst worden door het vervullen van een politieke rol om de financiële vrijheid van de Surinaamse particuliere bushouder te kunnen garanderen.

Wij van de VOSOV verwachten een spoedige aanpak vanuit de regering en verzoeken de sector niet langer meer politiek te verzwakken.

Het bestuur van de Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer (VOSOV)
vosovsuriname@gmail.com

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG