Rot op! Pleur op! Lazer op!

Rutte en Trump in het Oval Office in Washington. Foto: Ryan Hermelijn/NOS

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei in 2015 tegen moslimextremisten: “Rot dan toch op als het je hier niet bevalt”. Aboutaleb heeft in de Essalam Moskee in Rotterdam herhaald dat extremisten die zich niet thuisvoelen in de Nederlandse samenleving maar beter kunnen gaan. Voor een publiek van zo’n 250 mensen zei hij: “Rot dan toch op, heb ik meerdere keren gezegd. Dat is misschien niet leuk om te horen, maar er moet ook een grens worden getrokken. Ik ben een burgemeester die wil verbinden, maar ook grenzen wil stellen.”

De Nederlandse premier Mark Rutte zei ‘pleur op’ tegen demonstrerende Turkse Nederlanders. Rutte reageerde in het televisieprogramma Zomergasten op een filmpje waarin demonstrerende Turkse Nederlanders NOS-verslaggever Robert Bas het werken onmogelijk maakten in Rotterdam. Dat gebeurde na de mislukte coup medio juli 2016 in Turkije. De verslaggever werd te verstaan gegeven dat hij moest ‘oprotten’.

Rutte reageerde fel. “Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op”, zei Rutte bij het zien van de beelden. Volgens Rutte is het grootste deel van de Turkse Nederlanders overigens goed geïntegreerd, maar staat een minderheid die hij ‘Turken in Nederland’ noemt met twee benen buiten de maatschappij.

De Amerikaanse president Donald Trump zei in juli tegen vrouwelijke Democratische Congresleden: “…dan vertrek je maar.” Trump is wederom uitgevallen tegen enkele vrouwelijke Democratische Congresleden. “Als je ons land haat en hier niet gelukkig bent, dan vertrek je maar,” zei de president tijdens een evenement in het Witte Huis. Op 14 juli zei Trump op Twitter tegen vier vrouwelijke Congresleden dat ze terug moeten gaan naar hun ‘eigen land’. “Herstel het volledig gebroken en door misdaad geïnfecteerde thuisland en kom dan weer terug.” Dat kwam hem op veel kritiek te staan. Hij noemde geen namen in zijn tweets, maar het is duidelijk dat het ging over voormalige barvrouw Alexandra Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib en de islamitische lhan Omar, die als enige niet in de VS is geboren, maar in Somalië. In een nieuwe reeks berichten noemt Trump de vrouwen ‘een stelletje communisten’.

De Ware Tijd-columnist Stuart Rahan zei in juli tegen president Donald Trump: ‘Rot toch zelf op man”. “En het is deze zelfde Donald Trump, een import-Amerikaan nota bene, die de inheemsen nu ook nog hun reservaten afneemt en gekleurde immigranten terugstuurt naar het land van hun ouders. “They gave us the Bible and took our land”, vertelt de historie ons. Trump wil Amerika niet again great maken. Let’s make America white, dat is waar hij mee bezig is. Maar ach, wat wil je anders? In een democratie krijg je wat je verdient. Amerika is Hollywood en Donald Trump is de hoofdrolspeler in The White House soapopera waar dagelijks 62.017.154 volgers naar uitkijken. Rot toch zelf op man.”

Ahmad Jhawnie

VANDAAG