Maandelijks 1 miljoen euro overmaking vanuit Frans-Guyana naar Suriname

Ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk. Beeld: YouTube

Volgens ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk zijn er geen exacte cijfers hoeveel Fransen jaarlijks een bezoek brengen aan Suriname en hoeveel zij per dag uitgeven. Naast deze veelal cash uitgaven, krijgt Suriname ook op andere manier euro’s binnen vanuit dit oostelijke buurland. De ambassadeur zegt van een Surinaamse bankier te hebben vernomen dat zijn bank maandelijks gemiddeld 1 miljoen euro aan overmakingen binnenkrijgt vanuit Frans-Guyana.

Het gaat om bijvoorbeeld overmakingen van kinderbijslag, sociale uitkeringen van gezinsleden, steun aan familie of betalingen op het gebied van toerisme. “Voor mij is dit een indicatie van hoeveel euro’s uit Frans-Guyana komen. En voor de Centrale Bank van Suriname een probleem wat zij met de euro’s doen.”

Naar aanleiding van deze reactie van ambassadeur Joly op Starnieuws geciteerde vraag ik beleefd doch dringend aan de minister van Financiën en de directeur der Belastingen om te onderzoeken of de begunstigden / gerechtigden van de 1 miljoen euro per maand wel of niet belastingplichtig zijn.

Een tiende ‘afromen’
Als de overheid maandelijks tien procent van de 1 miljoen euro int, wordt dat SRD 96 miljoen per jaar (100.000 euro x 12 maanden x koers SRD 8,00). Die is meer dan de begrote SRD 83 miljoen die Wet rij- en voertuigenbelasting moet opbrengen. Dus waarom alleen de auto als een nationale melkkoe zien, terwijl er andere ‘loslopende melkkoeien zijn om geschut te worden’?

Ahmad Jhawnie

VANDAAG