Dienst Openbaar Vervoer deugt niet!

Bussenstandplaats. Foto: Suriname Herald

Volgens de Grondwet artikel 32 Rechten van Ondernemers: De belangenverenigingen van ondernemers zijn bevoegd om de rechten en belangen van degenen die zij vertegenwoordigen te verdedigen en voor hen op te komen. Helaas kent het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) als overheidsinstituut delen van de grondwet nog niet uitmuntend.

Wij van de Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer (VOSOV) hebben reeds lang aan de weg getimmerd voor een ondernemersvriendelijk beleid tegenover bushouders. Nog acht maanden voor de verkiezingen van 2020 is het ministerie nog steeds niet gelukt sinds 2015 om de problemen van de bushouders effectief te oplossen.

De concrete problemen die er zijn: illegale bussen op de routes,
buitentrajectbussen op diverse routes, onnodig nieuwe busvergunningen uitgeven op bestaande trajecten en nog de achterhaalde bustarieven in Groot-Paramaribo en buitentrajecttarieven die al tien jaar fout berekend zijn. Verder ook nog de steeds opgestapelde ondergewaardeerde achterstallige uitbetalingen van de subsidies die nog steeds niet via de bankrekeningnummers overgemaakt kunnen worden, terwijl alle bankgegevens reeds ingeleverd zijn door vergunninghouders bij OWT en C.

Directoraat Transport en dienst Openbaar Vervoer werken met mensen op het ministerie die niet eens een academische opleiding hebben; medewerkers en controleurs met zeer geringe communicatieve vaardigheden die chauffeurs en vergunninghouders te onmenselijk behandelen.

Mevrouw Blokland luistert niet naar het algemeen belang van de bushouders en doet maar wat zij wil.

Dienst Openbaar Vervoer dupeert bestaande vergunninghouders met allerlei eisen, terwijl illegale bussen in alle vrijheid opereren. Wij rijden al jaren voor een sociaal tarief en er bestaat geen enkele bescherming voor ons als landgenoten.

In hoeverre is het nog raadzaam om de nieuwe minister van OWT en C, Vijay Chotkan, serieus te nemen die niets van zich laat horen met betrekking tot de achterhaalde en in waarde gereduceerde inkomens van de bushouders en de collectieve problemen die jaren zijn opgestapeld door het ministerie zelf?

Wij van de VOSOV verwachten heel spoedig een politiek vriendelijke oplossing voor ons bestaande bushouders, voordat zaken escaleren als bij de goudmijn waar er ongevallen hebben plaatsgevonden.

Bestuur VOSOV

VANDAAG