Reactie op ‘Hoefdraad: Duurzame aanpak huisvestingsvraagstuk' (deel 1)

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

“Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ondersteunt het initiatief vanuit De Nationale Assemblee om een Woningbouwfonds en een Garantiefonds voor Huisvesting in te stellen. Namens de initiatiefnemers benadrukte Jennifer Geerlings-Simons dinsdag het belang van dit fonds voor mensen die geen geld kunnen lenen bij de bank voor het opzetten van een woning. De commissie die de wet voorbereidt voor openbare behandeling, is volgens voorzitter Amzad Abdoel (NDP) klaar voor de openbare behandeling.” Starnieuws d.d. 7 augustus 2019.

Ik citeer het artikel ‘China schenkt duizend huizen ter waarde van US$ 60 miljoen’ op Starnieuws d.d. 23 oktober 2015.

“Volksrepubliek China heeft duizend woonhuizen geschonken aan Suriname. De documenten zijn vanmorgen getekend en overgedragen op het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza). De donatie heeft een waarde van $60 miljoen. Ambassadeur Yang Zigang zei dat op deze manier China inspeelt op de daadwerkelijke behoefte van Suriname. Hij is blij dat de relatie tussen beide landen zo verder wordt verdiept.

De eerste 350 huizen zullen verrijzen in het Altonaproject in Wanica, deelt Buza-minister Niermala Badrising, mee. De andere komen in Richelieu in Commewijne en Weg naar Zee in Paramaribo. Altona is al bouwrijp, voegt Siegfried Wolff, de minister van Openbare Werken, toe: “Daar hoeft er niks aan gedaan te worden. Te Richelieu moet er nog ontbost worden, te Weg naar Zee moet er nog schoonmaak en verkaveling plaatsvinden.”

De huizen moeten er in een jaar staan, geeft Badrising aan. “We hopen in december (2015) al te beginnen met bouwen. In het eerste kwartaal (2016) willen we de eerste 350 af hebben.” De overheid moet bij dit huizenproject alleen nog voor de nutsvoorzieningen zorgen, vult Wolff aan. Het gaat om koopwoningen en niet om ‘sociale’ woningen verduidelijkt Wolff.” [einde artikel]

Naar aanleiding van de hierboven genoemde schenking de volgende vragen aan de Surinaamse regering.
1. Zijn de duizend huizen reeds gebouwd op de drie genoemde projecten Altona, Richelieu en Weg naar Zee?
2. Zijn de duizend huizen reeds toegewezen? Welke instantie was belast met de toewijzing? Was de toewijzing geschiedt via loting of via vriendjespolitiek (names & faces)?
3. Er staat “duizend huizen ter waarde van US$ 60 miljoen”. Dus US$ 60.000 per huis? Dit is geen huis voor de mofinawans (sociaalzwakkeren) en de middenklasse. “Het gaat om koopwoningen en niet om ‘sociale’ woningen, verduidelijkt Wolff,” staat in de laatste zin van het tweede artikel. Hoeveel SRD of $ netto per maand moet iemand verdienen om in aanmerking te kopen voor zo een koopwoning van $60.000?
4. Is de prijs van $60.000 voor een woning inclusief of exclusief perceel?

Er wordt met belangstelling uitgekeken naar de beantwoording van de gestelde vragen.

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG