De bloedprijs van Afobaka

Uitzicht vanaf Brownsberg over het Brokopondo-reservoir. Foto: Wikimedia

Toen Sergio Akiemboto aantrad als minister was ik heel erg blij. Het gaf mij de hoop dat de reshuffling resultaten zou opleveren. Echter, alle hoop is op 30 augustus 2019 de grond ingeboord. De manier waarop Akiemboto de deal met de Alcoa probeerde te verdedigen, kan mij niets anders laten denken dan: ook gij, Brutus!

Ook Akiemboto staat nu in de rij van de basja’s van de Alcoa. Samen met Dilip Sardjoe, Marc Waaldijk, Melvin Bouva en de 28 stemmers in De Nationale Assemblee (DNA) heeft hij zijn ziel verkocht aan de Alcoa. Wat mij extra pijn doet, is dat Akiemboto de laatste persoon is van wie ik dit slaafs gedrag zou verwachten. Zijn voorouders die op de grond onderaan het Afobakameer zijn begraven, zullen zich in hun graf omdraaien. Een nazaat van dappere strijders tegen de witte slavenmeester buigt nu diep zijn hoofd voor de witte neokolonisator.

Wat er op 30 augustus is gebeurd, doet mij erg pijn en heeft mijn vertrouwen in de regering, DNA en ook de Nationale Democratische Partij (NDP) ernstig aangetast. De NDP moet toch de nationale en antikoloniale partij zijn? Alleen mevrouw Jennifer Simons schijnt dat nog te beseffen.

Maar het is nog niet te laat. President, luistert u naar uw volk. In hun naam en in naam van de inheemsen en marrons die onderaan het Afobakameer liggen begraven: teken deze deal niet! Laat hun bloed niet door de turbines van Afobaka vloeien! Surinamers willen niet zo een hoge prijs gaan betalen voor een beetje neokoloniale elektriciteit.

Xaviera Bouterse
xaviera1991@yahoo.com

VANDAAG