STREI! is in tegenstelling tot het slaapclubje van de regering klaarwakker!

Met heel veel verbazing en ongeloof hebben wij van STREI! kennisgenomen van de slaapverwekkende jaarrede van de president van de Republiek Suriname. De president durft ondanks de aantoonbare slechte sociaaleconomische situatie in het land woorden in de mond te nemen als leefbaarheid, sociale beschermingspolitiek, kenniseconomie en het bewaken van de macro-economische stabiliteit. Zelden heeft het deskundigenteam van STREI! zo een lachwekkende schijnvertoning meegemaakt.

De afgelopen jaren hebben zich vooral gekenmerkt door de vele corruptieschandalen binnen de overheid. Deze schandalen gingen altijd gepaard met loze beloften dat er een onderzoek zou worden ingesteld. Tot nu toe is nimmer ook maar 1 van deze talloze beloften over onderzoek naar corruptiezaken waargemaakt.

De pg functioneert niet meer in Suriname, het lijkt of Suriname geen Openbaar Ministerie meer heeft. Zelden hebben wij in Suriname zo een slappe pg op deze post meegemaakt, die vrijwel alles toelaat dat bij wet en recht verboden is. Onze controleinstituten bestaan nog op papier, maar spelen geen enkele rol in het kritisch begeleiden van het beleid van deze two man show regering (Hoefdraad en Bouterse). Iedereen die kritiek heeft wordt monddood gemaakt en in het ergste geval volgen er zelfs represaillemaatregelen.

Het parlement is een lachertje en heeft geen flauw benul wat haar bij Grondwet geregelde taak is. De staatsschuld van Suriname is nog nooit zo hoog geweest door het onverantwoordelijk leenbeleid van deze regering. En de zucht naar geleend geld is met nog acht maanden naar de verkiezingen toe erger dan ooit. De kredietwaardigheid van Suriname is gedowngraded naar B- negatief, de regering is driftig bezig buiten de internationale kapitaalmarkt stiekem leningen af te sluiten, waarvan niemand mag weten wat die precies inhouden. Toch durft de president tijdens de jaarrede te praten over macro-economische stabiliteit. Wie denkt deze president voor de gek te houden? Wij van STREI trappen hier niet in.

Als we naar de energieloze entourage achter de president kijken tijdens de jaarrede, kunnen we niet anders dan stellen dat deze groep bejaarde oudjes naar huis moet. In plaats van energievolle mensen die het land Suriname moeten besturen, zien wij alleen maar vermoeide oude mannen en vrouwen, inclusief de president. Volk van Suriname; stem deze bejaarde kliek die absoluut geen kaas heeft gegeten van het besturen van een land weg naar Brokobakka. Laten wij deze mensen helpen en hen verlossen van de zware taak die het besturen van Suriname met zich meebrengt. Stem voor jonge, deskundige en dynamische mensen die up to date zijn en die weten hoe een land macro-economisch gedraaid moet worden. STEM VOOR STREI!

Peter M. Wolff

VANDAAG