Alles is beter dan een onmens

Print Friendly, PDF & Email

Allemachtig! Bij mannen zouden we het hebben over een wedstrijdje ver plassen. Idris Naipal versus Eugène van der San. Dat je met stront meer vliegen vangt dan met stroop, heeft Eugène van der San alweer bewezen.

Eén van de mooie gevolgen van de strapatsen van Eugène van der San is, dat het hij in de afgelopen periode de 60 gereshuffelde ministers heeft goed willen praten. Hij staat bekend om het toedekken van wangedrag in de Surinaamse politiek. Een hork die zich net één keer te veel misdroeg en zich promoveerde tot de korst zittende minister in de Surinaamse historie en/of de Surinaamse politieke geschiedenis. Wat een record!

Surinamers zoeken over het algemeen het conflict niet op. Zij proberen een gevat en geestig antwoord te geven. Dat gaat meestal nooit mis en maar nu breekt Eugène van der San met deze gedragslijn. Van der San heeft zich behoorlijk laten gaan door op platvloerse wijze Idris Naipal aan te spreken. Het vermoeden dat Van der San van bedenkelijk karakter is, heeft hij nu tot een feit gemaakt. Evenzo wordt hij gehandhaafd door een president van bedenkelijke reputatie, maar dat ziet Van der San als een compliment. Soort zoekt soort baja.

Eugène, nu wil ik mij persoonlijk tot jou richten. Kijk, het is laf, het is gemeen, het is ordinair. Als je een heel klein beetje karakter in je donder hebt, dan heb je geen krachttermen nodig om te scoren. Dan ga je niet zo op, dan laat je de wel opgevoede kant van je merken. Wie dat wel doet, wie zich dan geweldig en groot acht, is niet beter dan een verdrinker van jonge katjes of een zesdeklasser die de jongetjes uit de tweede klas in elkaar slaat. Hork, ga je moeder pesten.

Jij stelt dat je niet met de moeder van Idris Naipal hebt geslapen. Gelukkig ook niet, anders zou Idris Naipal hetzelfde karakter als van jouw hebben. Elke persoon met een karakter van Eugène van der San is er één te veel (figuurlijk bedoeld). Eugène, degene die met je moeder geslapen heeft, zal ook van bedenkelijk karakter geweest zijn. Jij bent er een vrucht van.

Zo vraag ik me bijvoorbeeld weleens af hoe het er bij Van der San thuis aan toe gaat. Mogen de rest van de gezinsleden ook een eigen mening hebben? Mogen die gezinsleden ook een afwijkende mening hebben? Laat jij dat toe? Wordt er thuis een schrikbewind gevoerd door meneer Het Korte Lont?

Van der San, bij mij ontstaat de indruk dat je uit pure stoerdoenerij ontslag hebt ingediend, maar nog altijd in de hoop dat de president het ontslag niet verleent. Je was blij dat je ontslagaanvraag niet aanvaard was.

Bouterse zegt dat hij geïnvesteerd heeft in integriteit, maar Van der San vraagt zijn baas Bouterse om het cijfer 5.45 om te zetten in een 6. Hij kon zijn boontjes niet zelf doppen en riep de hulp in van de president. Het omzetten van 5.45 in een 6 is fraude. Dus Eugène, jij was bezig met manipulatie. Jij hebt niet eens de basale kennis om te realiseren dat 5,45 nimmer een 6 kan worden.

Eugène, ik zal mij nu niet meer tot jou richten. Eugène van der San, directeur van het Kabinet van de President, overhandigde op zijn eigen werkplek een petitie aan de baas. President Bouterse moest ingrijpen in de kwestie rond zijn dochter, vond Van der San. Dochterlief was geslaagd voor het Lager Beroepsonderwijs (LBO), maar haar resultaat was niet voldoende voor de mulo. Van der San eiste daarom dat het gemiddelde van 5,45 zou worden opgetrokken naar een 6. De Examencommissie weigerde dat en Van der San verloor ook het kortgeding dat hij aanspande tegen het ministerie van Onderwijs. Een ‘rechterlijke dwaling’, vond Van der San. En nu dan een petitie, die met naam, toenaam en slechte resultaten ook op internet staat. Als deze actie al succes zou hebben, is het vooral gênant voor de leerlinge. Van der San moet koste wat kost zijn gelijk halen, ook al wordt zijn eigen dochter dit keer er de dupe van en ook al moet hij zijn eigen dochter opofferen voor zijn ontembare zucht naar zijn gelijk. Dus hier zie je wie de waterdrager is en dat hij zijn boontje niet zelf kan doppen (hij had de president nodig voor zijn persoonlijk belang).

Ik zal geen beroep doen op Eugène van der San om zijn gedrag te veranderen, want zijn baas Bouterse zei het al: “Een ezel blijft een ezel, een varken blijft een varken”.

Jayden Leter

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG