Hoeveel miljoen SRD al uitgekeerd aan werkgevers uit het COVID-19 Noodfonds?

Ministerie van Financiën. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Om de te verwachten negatieve gevolgen van de COVID-19-crisis zoveel als mogelijk te kunnen opvangen is voorgesteld om SRD 400 miljoen te stoppen in het COVID-19 Noodfonds, dat nu in voorbereiding is. In De Nationale Assemblee is op 8 april 2020 de Wet uitzonderingstoestand goedgekeurd.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei tijdens een persconferentie van het nationaal managementteam COVID-19, dat bij afkondiging van de wet de middelen primair zullen worden aangewend voor het behouden van arbeidsplaatsen, openhouden van bedrijven, stimuleren en verhogen van lokale productie als importvervanging.

Lees meer op Suriname Herald d.d. 9 april 2020

“Omzetverlies door corona zeker 45 miljard euro”
Bedrijven die een beroep doen op de NOW-regeling van de overheid, hebben in totaal zo’n 45 miljard euro aan omzetdalingen opgegeven. Groothandels, winkels en industriële bedrijven lijden het meeste omzetverlies als gevolg van de coronacrisis, heeft ABN Amro uitgerekend.

De NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld voor bedrijven die hun omzet zien terugvallen door de crisis. Ze kunnen, afhankelijk van hun omzetdaling, tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen.

Groothandels, die op grote schaal te maken hebben met vraaguitval, hebben het grootste omzetverlies van alle bedrijven die zich hebben aangemeld voor de NOW-regeling, zo’n 16 miljard euro. Industriële bedrijven hebben te kampen met een omzetverlies van ongeveer 10 miljard euro. Winkeliers hebben een terugval van 6 miljard euro en transportbedrijven naar schatting 4 miljard euro. Voor horecabedrijven vertegenwoordigen de aanvragen 4,5 miljard euro aan omzetverlies, aldus ABN Amro.

Vorige week maakte uitkeringsinstantie UWV bekend dat ruim 121.000 bedrijven al een NOW-aanvraag deden. Die bedrijven hebben aangegeven dat zij gemiddeld circa 70 procent minder omzet draaien van maart tot juli. Bij de bedrijven werken in totaal bijna twee miljoen mensen. Het UWV heeft inmiddels 2 miljard euro uitgekeerd aan werkgevers om een deel van hun loonkosten op te vangen.

Bron: De Telegraaf d.d. 15 mei 2020.

Een vraag: hoeveel miljoen SRD heeft de Surinaamse regering al uitgekeerd aan werkgevers uit het COVID-19 Noodfonds van SRD 400 miljoen? Volgens mij tot nu toe geen enkele koperen of aluminium cent uitgekeerd.

Jim Bousaid. Foto: Suriname Herald

Jim Bousaid: “Er zit nul cent in het noodfonds”
Ook econoom Jim Bousaid is er heilig van overtuigd dat het sociaal pakket met verhogingen paniekvoetbal is van de NDP. Aan dat sociaal pakket hangt er bovendien een prijskaartje van SRD 400 miljoen. Volgens Financiënminister Gillmore Hoefdraad is dit bedrag reeds gereserveerd. “Voor zover ik weet, zit er nul cent in het noodfonds”, maakte Bousaid duidelijk in het radioprogramma KAAK van 13 mei. De vraag is dus vanwaar de NDP die SRD 400 miljoen zal ‘toveren’ om onder meer de AOV’ers, gepensioneerden, werklozen en mensen met een beperking tegemoet te komen.

Lees verder op Dagblad Suriname d.d. 15 mei 2020

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG