Ons was geen “Wo set famiri nanga mati” beloofd

President Chan Santokhi. Foto: NII

Aan het volk was geen “Wo set famiri nanga mati” beloofd. Om eerlijk te zijn, ben ik in vele zaken die deze regering doet en tot nu toe heeft gedaan zwaar teleurgesteld. Ik kan uw regering op zo’n manier nu onmogelijk ondersteunen, uw gevoerde beleid op diverse vlakken niet goedspreken noch verdedigen. Dat u er pas zit en fouten zou maken, is begrijpelijk, maar neem alstublieft kritiek uit de samenleving en de media serieus. Handel conform wet en recht, want president: u haalt altijd uit uw mond dat we respect moeten hebben voor wet en recht.

Objectieve personen op strategische posten
Intussen is de toelating van Reshma Mangre als lid van de Raad van Commissarissen (RvC) bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) teruggedraaid. Aan het toelaten van Andy Rusland als lid van de RvC bij de Energiebedrijven Suriname (EBS) komt mogelijk, na weerstand van vooral de bond, ook een einde.

Het volk plaatst ook vraagtekens bij het benoemen van de broer van de vicepresident en de first lady, wat nu ook internationaal het nieuws haalt. De broer van de vicepresident heeft de Nederlandse nationaliteit en de first lady is nog een 45 jaar. Beide voordrachten en benoemingen vallen buiten de vereisten om toegelaten te worden tot de RvC bij Staatsolie.

U zult kennelijk goede bedoelingen hebben, maar de wil van het volk zult u niet moeten onderschatten en negeren. Dankzij het volk bevindt de regering zich nu in het machtscentrum, waarvan u de president bent. Van u wordt verwacht dat u alle belangen die spelen, terzijde legt en kiest voor het nationaal belang dienen en technocraten, integere en objectieve figuren plaatst op strategische posten, afgezien van families en vrienden.

Wij hebben strijd geleverd voor een beter Suriname
We hebben niet voor niets geprotesteerd tegen de vorige regering. We hebben niet voor niets ons ingezet om het volk de boodschap van hoop te geven en vertrouwen te vragen. We hebben niet voor niets de strijd geleverd voor een beter Suriname, waarbij velen ook bedreigingen en rancune op de werkplek hebben meegemaakt. We hebben niet voor niets tien avonden en elf dagen in het Nationaal Indoor Stadion (NIS) doorgebracht om getuige te zijn van de wandelgangen rondom de controle, herstelling en aanzuivering van de stembiljetten van Paramaribo.

Ons was “RedSu” en “Wo seting” beloofd. Ons was een beter Suriname beloofd. Ons was geen “RedMe” beloofd. Ons was geen “Wo set famiri nanga mati” beloofd.

President, u heeft nu de ruimte om te bewijzen dat u de democratie respecteert, dat u een verschil in de rij van de presidenten van Suriname bent, dat u kiest voor het algemeen belang en luistert naar de stem van uw volk. President, toon uw daadkracht en neem rechtvaardige besluiten. Stop nepotisme, stop familie- en vriendjespolitiek! Draai de benoeming van de broer van de vicepresident en de first lady terug.

Serge Emanuels BSc.

VANDAAG