De ondergang van de PL!

Als wij de laatste ontwikkelingen binnen de Pertjajah Luhur (PL) nader bekijken, dan lijkt de glorietijd van de eens florerende partij ten einde te komen. De nederlaag op 25 mei 2020 was een zware pil om te slikken, vooral voor de veteraan Paul Somohardjo, die dit verlies verweet aan de overlopers en aan politiek verraad.

Het overlopen is in de wereldhistorie een bekend fenomeen en dit wordt voornamelijk in Suriname gezien als hoogverraad en kiezersbedrog. Alhoewel overlopen een negatieve lading geeft, hoeft het niet altijd op die manier geïnterpreteerd te worden. Haast alle, zo niet de meeste politieke partijen hebben met dit euvel te maken gehad. Behalve partijtoppers die hun partij en bloc de rug toekeerden en andere partijen oprichtten, hebben ook enkele individuen hun partij verlaten.

Enkele voorbeelden zijn: Ir. George Hindorie van de VHP naar NPK-1, professor Baal Oemrawsing (HPP-VHP), Hariëtte Ramdin (DNP-VHP), André Misiekaba (NDP-?), Sunil Oemrawsigh (NPS-DA’91), Soewarto Moestadja (Volks Alliantie/PL-NDP), Karan Ramsundersingh (HPP-BVD), Rabin Parmessar (HPP-NDP), Kenneth Moenné (HPP/DA-NDP), Soedeschand Jairam (PVF-VHP), Dayanand Dwarka (VHP-NPS), Michel Felisie (BEP, later van ABOP naar NPS), Patrick Kensenhuis en Remi Polack (NPS-NDP), Cedric van Samson (NDP-VHP), Erwin Linga (NDP-VHP), William Waidoe (PL-NDP), Ronald Hooghart (NPS-NDP), Charles Pahlad (NDP-VHP) en Sharmila Kalidien-Mansaram (VHP-NDP).

Hiermee wil ik tevens benadrukken, dat met de overstap van Paul Somohardjo van de NPS in 1975 naar de VHP de weg was geëffend voor zijn volgelingen. Hier is het spreekwoord ‘de leerling overtreft de meester’ inderdaad van toepassing.

Kwestie Karta-Bink
Om kort te zijn over het bedanken van Ingrid Karta-Bink. Als een PL-topper die haar beste krachten heeft gegeven, zal zij niet over één nacht ijs zijn gegaan. We kunnen wel suggereren wat de mogelijke beweegreden kunnen zijn geweest, want het komt niet vaak voor dat iemand vrijwillig zijn of haar partij verlaat. Het is gissen naar wat de exacte drijfveren zijn,… zal het eerder gaan om ideologische redenen of misschien ernstige teleurstelling.

Er kan bijna met zekerheid worden gesteld, dat de hypocriete (schijnheilige), egoïstische en dictatoriale attitude van Paul een steentje zal hebben bijgedragen. Het lijkt alsof de PL zich ten doel heeft gesteld om nepotisme (familie- en vriendjespolitiek) te legaliseren alsof dat de normaalste zaak van de wereld is.

Karta-Bink verklaart dat het aan wederzijds respect ontbrak en de relatie tussen haar en de partijleiding niet was wat het wezen moest. We mogen blij zijn, dat zij politiek actief zal zijn en zich zal blijven inzetten in het bijzonder voor het district Commewijne en vooral voor de gehele Surinaamse gemeenschap. Volgens haar moeten de harde maatregelen die zijn ingebouwd, nodig zijn om het land uit de financiële malaise te halen.

Voorts stelt ze dat het kiezersvolk gekozen heeft voor betere leiders, transparantie en dat we het samen gaan doen. Tenslotte stelt zij, dat ze haar politieke carrière nimmer zal opgeven en zich zal aansluiten bij een andere coalitiepartij.

Gevreesd wordt dat indien de PL op de ingeslagen weg doorgaat, zij hetzelfde lot beschoren zal zijn als vele politieke partijen. Gezien de laatste ontwikkelingen en handelingen van de PL, lijkt de glorietijd van onze Somo ten einde te komen!

Een uitspraak van Sir Winston Churchill luidt: “Politiek is geen spel, het is een ernstige zaak”.

Roy Harpal

VANDAAG