Bolivia, het derde grootste productieland van cocaïne

Karen Longaric. Foto: iStock
Print Friendly, PDF & Email

Karen Longaric, ex-minister van Buitenlandse Zaken van Bolivia, bezocht in oktober 2020 het Europese Parlement (EP). Daarna ging ze naar België omdat België een belangrijke handelspartner is voor Bolivia.

Longaric aan het woord
Na Colombia en Peru is Bolivia het derde grootste productieland van cocaïne. Ik heb tijdens mijn bezoek ook met Belgische experten gesproken inzake de bestrijding van de georganiseerde misdaad en de drugskartels. Wij proberen in Bolivia de oorlog tegen drugs op te drijven, maar we kunnen die strijd niet alleen aan. We hebben de hulp nodig van de VS en van Europa en meer specifiek van België omwille van de Antwerpse haven. Er is geen enkel land, zelfs Colombia niet, die de strijd tegen de drugskartels alleen kan voeren. Bolivia heeft hulp van Europa en België nodig in de oorlog tegen drugs.

We zijn erin geslaagd om in de voorbije tien maanden meer laboratoria te ontdekken en te vernietigen en meer drugsvangsten te vernietigen dan in de voorbije veertien jaar onder Evo Morales.

Evo Morales heeft de voorbije jaren niet alleen de drugstrafiek gefaciliteerd, maar hij heeft ook samengewerkt met drugskartels. De Boliviaanse justitie beschikt over tientallen dossiers met audiomateriaal, video's en andere bewijzen die aantonen dat drugskartels van andere landen vrij spel hebben gekregen om in Bolivia handel te drijven.

Ik ben ook naar België gekomen om experten te waarschuwen. De problematieken van de drugsmaffia zijn duidelijk ook naar Europa aan het verschuiven, en in het bijzonder naar België in de haven van Antwerpen.

Bron: Knack d.d. 17 oktober 2020

Lees ook “President Maduro is de nieuwe Pablo Escobar” op Suriname Herald d.d. 3 november 2019

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG