Minister Stanley Raghoebarsing zou op staande voet ontslagen moeten worden nadat hij de rechterlijke macht heeft willen beïnvloeden met zijn fluwelen uitspraken, in een artikel bij een collega krant, over de rol van de knopendraaiers bij de SLM. We kennen ze allemaal, de SLM-gang.
Is het niet prematuur van een minister van Financiën om dergelijke uitspraken te doen over zuivering van namen enzovoorts en zo vooruit te lopen op zaken die niet tot zijn professionele portfolio behoren? Of heeft hij persoonlijke belangen bij de knopendraaiers en hun familieleden? Voor wie komt hij op? Wat is rechtvaardig? Bepaalt Raghoebarsing dat?
Mijn respect voor Raghoebarsing is dalende, dat moge duidelijk zijn. Hij is van technocraat nu steeds meer spindoctor, verhalenverteller, en zo medeknopendraaier aan het worden, een minister die ook toe is aan vervanging. De invoering van de btw wordt een groot debacle en de kans dat minister Raghoebarsing de geschiedenis ingaat als de minister die de btw NIET effectief heeft kunnen invoeren is steeds groter aan het worden. De invoering van de btw is een papierentijger zonder tanden en dus uit ledigheid lijkt Raghoebarsing zich nu op te werpen als plaatsvervangende pg. Ook zo een triest einde van wat een mooie politieke carrière had kunnen zijn. Jammer Stanley, ik had je hoog zitten!
Stanley, wat is je belang bij de SLM-gang?
Minister Raghoebarsing moet ook beseffen dat zijn salaris betaald wordt door het volk en dat hij in zijn rol als vredesduif of justitie influencer, dit allemaal doet terwijl hij betaald wordt door het Surinaams volk dat hij ook nog verder aan het verarmen is met een ondoordacht btw-beleid dat tot niets en dan ook niets gaat leiden!
Raghoebarsing gooit niet alleen z’n eigen integriteit te grabbel, maar gaat keihard in tegen de uitspraken die Potros Santokhi had gedaan via diverse kanalen over hoe smerig en vies de zaak bij SLM rook. Hiermee gaat hij ook in tegen de autoriteit van z’n directe leidinggevende. Of was Santokhi fout met zijn verhaaltjes over de SLM-gang?
Justitie is niet in control
De zaak Hoefdraad is door Interpol terug gesmeten in het gezicht van Suriname, de klap was zo hard en beledigend dat we daarna niets meer hebben gehoord. Duidelijk het werk van amateurs die wel de kippendief kunnen pakken. Nog afgelopen week is er door een andere collega krant een offensief geopend op de zaak Van Trikt, wederom een duidelijke inmenging met de rechtsspraak in Suriname.
De publieke opinie wordt beïnvloed, in het nadeel van Van Trikt, door krachten die waarschijnlijk zich in het nauw gedreven voelen nadat het optreden van Van Trikt via diverse kanalen bewijzen toont dat de zaak toch anders is dan men justitie en ook het volk heeft doen vermoeden. Eerst word je veroordeeld in de publieke opinie en dan nog eens door rechters die debet en credit slecht van elkaar weten te onderscheiden en in complexe zaken zich laten leiden door de publieke opinie, degene die het hardst kan schreeuwen, de meeste angst kan aanjagen, en de meeste macht kan mobiliseren.
Klassenjustitie in Suriname, het gevaar dat verder polariseert
Terwijl de inkt op het benoemingsdocument van pg Paragsingh nog aan het opdrogen is mengt een minister die zijn eigen btw-debacle te managen heeft zich met het zuiveren van namen en reputaties. Ik ben benieuwd of de pg en de president de minister van Financiën op z’n plaatst gaan zetten.
En zo wordt het Surinaams volk op alle fronten misleid door overheidsfunctionarissen, door journalisten en ook door de president. Suriname is het land waar Hanen rivieren over kunnen zwemmen om vervolgens door hun vriendjes geholpen te worden aan een betere naam. Met een dergelijk gedrag polariseert men het land verder. De verdeling tussen de politieke brahmanen en het gewone proletenvolk wordt steeds groter en dit zien we op diverse vlakken in de samenleving. Criminaliteit is nog nooit zo hoog en ernstig geweest in de geschiedenis van Suriname.
Laat van je horen of vertrek
De Surinaamse samenleving is onherkenbaar. Onder Potros Santokhi zijn de drugstransporten alleen nog meer toegenomen tot een recordaantal (raadpleeg zelf allemaal de databases van Antwerpen). De onder- en bovenwereld zijn nog meer met elkaar verweven. Ik vraag me dan ook af wanneer Suriname als eerste land de doorvoer van cocaïne en andersoortige drugs gaat legaliseren, want doen alsof je het bestrijdt dat gelooft niemand meer.
Ik doe wederom een beroep op de jongeren, laat van je horen of pak je koffers en vertrek. Suriname is niet een land waar je de kansen krijgt die voor het oprapen liggen in andere landen. Laat je niet misleiden. Kijk maar naar je studiegenoten. 50 jaar rommel die ook nog eens erger en groter is gemaakt door de huidige regering, die echt niet weet wat ze doen, gaat je niet vooruitbrengen. Na 2025 wordt de puinhoop nog groter.
Wees verstandig, Suriname wordt een openlucht bejaardentehuis, alleen oudjes blijven achter, en er komen nog meer oudjes vanuit de diaspora daar wonen, maar als jonge persoon, nu klassenjustitie de nieuwe norm wordt, zul je geen volwaardige ontwikkeling kunnen doorlopen zoals het nodig is in de 21ste eeuw.
Dr. Ashwin Ramcharan RO