Oudste panda ter wereld (38) gestorven

Jia-Jia op haar 37ste verjaardag. Foto: AFP

De oudste in gevangenschap levende panda is gestorven in het themapark waar ze woonde in Hongkong. De 38-jarige Jia Jia kreeg vandaag een spuitje, omdat haar gezondheid hard achteruit was gegaan. Ze wilde niet meer eten en leed onder meer aan artritis en een hoge bloeddruk.

Ocean Park zegt in een verklaring dat het besluit is genomen om haar niet verder te laten lijden. Jia Jia was volgens Guinness World Records de oudste reuzenpanda in gevangenschap. Panda’s in het wild worden zo’n 18 tot 20 jaar. In gevangenschap halen ze gemiddeld 30 jaar.

Cadeau
Jia Jia werd geboren in het wild. Ze werd in 1980, toen ze een jaar of 2 was, naar een Chinees fokcentrum gebracht. Zij en een andere panda, An An, gingen in 1999 als cadeautje naar Hongkong. Dat gebeurde op de tweede verjaardag van de Britse overdracht van Hongkong aan China.

Nederland krijgt van China ook twee panda’s cadeau. Die komen in Ouwehands Dierenpark te wonen. Een echt cadeau is het overigens niet; de dieren blijven altijd eigendom van China.

De 30-jarige An An blijft niet alleen achter. Het park heeft nog twee 11-jarige panda’s, Ying Ying en Le Le.

NOS

VANDAAG