Eerste penis- en scrotumtransplantatie ooit voor Amerikaanse militair

Naar schatting 1400 Amerikaanse soldaten raakten tussen 2001 en 2013 ernstig gewond in hun schaamstreek bij gevechtshandelingen in Afghanistan en Irak. Foto: Photo News

Een team van Amerikaanse artsen heeft voor de eerste keer een transplantatie van een penis en een scrotum succesvol afgerond. De elf artsen in Baltimore voerden de 14-uur durende operatie uit op een Amerikaanse militair die bij een explosie in Afghanistan verminkt raakte.

De BBC schrijft dat de artsen een penis, scrotum en een deel van een buikwand van een overleden donor hebben gebruikt. Wegens ethische redenen zijn de testikels niet getransplanteerd.

Volgens de artsen moet het mogelijk zijn dat de militair weer seks kan gaan hebben, wat normaal gesproken niet kan met een getransplanteerde penis.

“Toen ik weer wakker werd, voelde ik me eindelijk normaler”, heeft de anonieme militair in een reactie laten weten.

“Sommige oorlogswonden blijven verborgen en daarom is hun impact niet erkend”, zegt Andrew Lee, hoofd van de betreffende ziekenhuis afdeling van de John Hopkins University. “Genitale wonden zijn een onbesproken letsel.”

In 2014 voerden artsen in Zuid-Afrika de eerste penistransplantatie succesvol uit. Tot dusver was het nog nooit voorgekomen dat een penis en een scrotum met succes werden getransplanteerd.

NU.nl

VANDAAG