2013 ‘Doe-jaar’

Pagara-estafette in de binnenstad van Paramaribo. Foto: Suriname Herald (archieffoto)
Print Friendly, PDF & Email

De laatste week van het jaar is toch nog een politiek bewogen week geweest. Arthur Tjin-A-Soi van de Nieuw Front-fractie in De Nationale Assemblée onthulde op de laatste dag van de begrotingsbehandeling dat onderminister Mahender Gopi concessies cadeau had gekregen. President Desi Bouterse kondigde toen terstond aan een onderzoek te zullen instellen. De resultaten zouden voor het einde van het jaar bekendgemaakt worden.

Maar zoals zaken er nu voor staan, zullen wij waarschijnlijk niets meer van dit zogenaamde onderzoek vernemen. Want Gopi heeft zijn ontslag ingediend, terwijl hij nog zei niks verkeerds te hebben gedaan. Nu houdt hij zogenaamd de eer aan zichzelf. Wie houdt wie voor de gek? Onze president heeft nog precies twee dagen om de resultaten van zijn onderzoek te presenteren, maar ook hier hoeven we ons dus geen illusies te maken.

We zitten nu in de pagara tijd, een tijd van veel vuurwerk en helaas ook ongelukken. De regering heeft dit jaar op aandringen van de politieke partij DOE en enkele maatschappelijke organisaties besloten om de vuurwerkperiode in te korten. Hiermee zal volgens de maatschappelijke organisaties het aantal slachtoffers omlaag gaan. Deze aanname is echter nooit gestaafd, we kunnen dan ook niet met zekerheid stellen dat het aantal slachtoffers gaat dalen. Het is nog altijd de verantwoordelijkheid van de burger die vuurwerk afschiet, om er voorzichtig mee om te gaan. Regels of het inkorten van de vuurwerkperiode zijn geen garantie dat er minder slachtoffers zullen zijn.

Het ‘Doe-jaar’
2012 is bijna ten einde. Het zou het ‘Doe-jaar’ van deze regering moeten zijn, maar van de doelstellingen die de president zich had gesteld zijn veel niet verwezenlijkt. De vraag is dan wat voor jaar 2013 zal worden. 2013 is in feite het laatste jaar waarin deze regering zich nog kan bewijzen, want het jaar daarop zal men zich al bezighouden met de verkiezingen van 2015. Het bouwen van de 18.000 woningen, het bouwen van enkele ziekenhuizen, de aanleg van de snelweg en het uitvoeren van andere grote projecten, de regering zal haar beloften waar moeten maken. Men zal in 2013 een aanvang moeten maken met deze projecten, want in 2014 is het al bijna te laat.

Ook een wijziging van onze grondwet en het kiesstelsel zijn beloften die deze regering zal moeten verwezenlijken. Hoe de president dit zal doen, is een interessante vraag. Met de hete adem van de coalitiegenoten Paul Somohardjo en Ronnie Brunswijk in zijn nek, zal dit een moeilijke opgave worden. De NDP had ook beloofd dat het volk de president voortaan rechtstreeks zal kunnen verkiezen. Ook deze belofte (één van de velen) zal de president moeten verwezenlijken.

Laten we tot slot zeggen dat óók 2013 een ‘Doe-jaar’ zal worden. Happy New Year!

VANDAAG