Mi casa es su casa

President Desi Bouterse, AC-leider Ronnie Brunswijk en PL-leider Paul Somohardjo in betere tijden op het Onafhankelijkheidsplein op 5 mei 2012. Foto kabinet van de president

Met deze woorden maakte Paul Somohardjo, de voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), de belofte aan hem door president Desi Bouterse gedaan, wereldkundig. Volgens Somohardjo had president Bouterse daarmee willen aangeven dat zijn partij meer dan welkom was in de regering. Somohardjo die altijd in het machtscentrum wil zitten, greep dit met beide handen en voeten aan. Dit liet hij zich geen twee keer zeggen.

Somohardjo’s partij die nooit slaapt stemde tijdens de presidentsverkiezingen in het parlement voor Bouterse. Door de overgrote meerderheid die Bouterse in het parlement verkreeg, werd een gang naar de Verenigde Volksvergadering (VVV) vermeden. De historie heeft laten zien dat de uitslag van de derde ronde van de presidentsverkiezingen in de VVV alles behalve voorspelbaar is, zoals in 1996 bleek toen Jules Albert Wijdenbosch de winnaar werd.

Met het wegsturen van de PL wordt de machtspositie van Ronnie Brunswijk’s A-Combinatie in de coalitie versterkt. Want als ook Brunswijk zou worden weggestuurd, dan zou de president geen troefkaarten meer hebben voor een parlementaire meerderheid. Hij zal dan steeds met de oppositie moeten onderhandelen om wetgeving goedgekeurd te krijgen. Dat zal in het polariserende parlement, een grote opgave zijn voor Bouterse.

Dat Somohardjo eruit is gegooid mag geen verrassing zijn. Al waren er vaker spanningen binnen de coalitie. De PL verleende vaker geen quorum aan vergaderingen en deed dit naderhand altijd af als een misverstand. De maat was voor de NDP duidelijk vol. Bouterse heeft bewezen dat hij geen lekkende emmers heeft, maar hij heeft de daad bij het woord gevoegd.

Ook kan worden gesteld dat het eigenlijk al vanaf het begin niet boterde tussen de NDP en de PL. De president heeft de PL al vaker publiekelijk beledigd. Bekend is nog de uitspraak van Bouterse dat de PL geen ontwikkelingsvisie heeft en alleen maar bezig is om haar eigen mensen binnen het overheidsapparaat te regelen. Een recent voorbeeld hiervan is het conflict tussen onderwijsminister Ashwin Adhin en de PL. De minister heeft PL’ers op Onderwijs ontslagen, wat door Somohardjo niet werd gepikt. Dit conflict is nooit opgelost, omdat de minister bleef volharden. Hij werd hierbij duidelijk gesteund door de president, omdat deze niet ingreep.

Amnestiewet
De PL zal er nu spijt van hebben dat ze president Bouterse door dik en dun is blijven steunen. Zelfs het 8 decemberstrafproces werd door de PL opgeofferd door mee te werken aan de aanname van de Amnestiewet. Aan de andere kant kan president Bouterse er nu voor zorgen dat het grondbeleid van de PL wordt onderzocht. De NDP kan de PL op deze manier nog in toom houden.

Voorlopig kan A-Combinatie achterover leunen en kijken welk ministerie aan haar wordt toegewezen. Ook meer directeursposten, Raden van Commissarissen, diplomatieke functies en topfuncties bij de overheid krijgt A-Combinatie toegewezen. Het lijkt wel een 1-2 tussen de NDP en A-Combinatie.

VANDAAG