‘Volkspresident’

President Bouterse wordt warm onthaald door aanhangers van zijn partij. Foto: de Volkskrant (archief)
Print Friendly, PDF & Email

De term ‘volkspresident’ wordt sinds het aantreden van president Desi Bouterse vaak gebruikt door zijn partij, de Nationale Democratische Partij (NDP), of propagandisten. Een zoektocht naar de betekenis van dit woord levert echter weinig op. Het komt namelijk niet voor in het Nederlands woordenboek. De vraag is dan ook vanwaar het woord komt en wat men hiermee bedoelt.

Voor zover bekend, is het woord ‘volkspresident’ niet eerder gebruikt door een voorganger van de huidige president. Bouterse is inmiddels de zevende president van de Republiek Suriname. Ons land heeft twee typen presidenten gekend: ceremoniële en executieve presidenten. Bij het eerste type, is de president geen deel van het dagelijkse politieke gekrakeel, maar wordt geacht dat hij boven de partijen staat. We hebben sinds 1987 te maken met een executieve president die in tegenstelling tot een ceremonieel staatshoofd wel deel is van de politieke praktijk. Misschien dat men daarom de term ‘volkspresident’ hanteert om eens extra te benadrukken dat de president de ‘vader des vaderlands’ is.

De term ‘volkspresident’ is op de keper beschouwd een verkeerde term. Een president van een land, wordt altijd geacht een president van het volk te zijn. Hij is immers president en staatshoofd van alle inwoners van een land. Het zou wat moois zijn als dat niet het geval was. Met de term ‘volkspresident’ zou men extra willen beklemtonen dat de president een president van eenieder is. Maar deze term is misleidend.

Bouterse is op de staatsradio vaker getypeerd als ‘de volkspresident’. Ook op podia is hij vaak aangekondigd als ‘volkspresident’. Het is een term die goed in de oren klinkt en zeker een extra emotioneel gevoel bij zijn partijgenoten losmaakt. De term ‘volkspresident’ kan echter ook tegengestelde reacties teweegbrengen. Zo zei VHP-assembleelid Mahinder Jogi in 2016 dat de volkspresident dokt voor het volk. Toenmalige BEP-voorzitter Celsius Waterberg zei in januari 2015 op een partijbijeenkomst dat Bouterse zich volkspresident noemt, maar geen ‘stratiman’ is. Hij noemde Bouterse zelfs een neppe volkspresident. “Volkspresident, yu nep”.

Je bent president van het volk, door het volk en voor het volk. Maar dat maakt je niet tot een volkspresident. Je bent president van alle inwoners van Suriname. Dat is inherent aan de functie van president.

VANDAAG