Waar is de president?

President Desi Bouterse bij het defilé na zijn inauguratie op 12 augustus 2015. Foto: AP/Ertugrul Kilic
Print Friendly, PDF & Email

Suriname verkeert in een crisissituatie. De regering heeft wegens het COVID-19-virus het Surinaamse luchtruim en alle grenzen van het land op slot gedaan. Alle commercieel vervoer van en naar Suriname is per 14 maart stopgezet. Het dagelijks leven van de burger is totaal ontwricht wegens het coronavirus dat nu ook ons land is binnengekomen. Het is een chaos bij de verschillende supermarkten, alle scholen zijn gesloten, alle openbare markten zijn tot nader order gesloten, alle bijeenkomsten met meer dan honderd personen worden verboden, alle vergunningen voor openbare vergemakkelijkheden zijn voor onbepaalde tijd ingetrokken en dit heeft allemaal gevolgen op het dagelijks leven van de burger. Waar is dan te midden van deze chaos de vader des vaderlands? Waar is de president?

Het is niet te bevatten dat onze president totaal buiten beeld is. In zo een crisis waarin het land, het volk, gedompeld is, is onze volkspresident zoals hij door zijn aanhang liefkozend wordt genoemd, totaal uit beeld. Het was de vicepresident die de mededeling van het eerste COVID-19-geval in Suriname deed. Het was de vicepresident die de persconferentie over COVID-19 hield. Het was de vicepresident die gisteren de eerste reguliere persconferentie van het managementteam COVID-19 hield en samen met deskundigen de gemeenschap informeerde en gerust probeerde te stellen. Hebben we in dit land een nieuwe president? Heet hij Ashwin Adhin?

Adhin zelf probeert op allerlei manieren de afwezigheid van zijn baas goed te praten. Op vragen van journalisten antwoordde hij laconiek dat de president van alles op de hoogte is en de regering zijn instructies opvolgt. Het maakt dan in principe niet uit waar hij zich bevindt, aldus de vicepresident. Deze redenering raakt kant noch wal. De president heeft de leiding van de regering en dient zeker in deze crisissituatie zichtbaar te zijn en zijn volk toe te spreken en gerust te stellen. Dat is niet de taak van de vicepresident. De vicepresident is geen staatshoofd. Ook al is de president voor zaken in het binnenland, dan nog zou het van goed fatsoen getuigen als hij van daaruit zijn volk toespreekt. De technologie geeft hem daartoe alle mogelijkheden. Hij kan een van zijn medewerkers vragen om een video-opname te maken en die naar het Nationaal Informatie Instituut te mailen of te appen ter verdere verspreiding naar de media. Dat kan al zelfs met een simpele smartphone, meneer de president!

Terecht de vraag vanuit de gemeenschap en De Nationale Assemblee: waar is de president? In tijden van crisis dien je de regie te nemen en het volk te informeren. Dat is leiderschap! Zoals president Donald Trump elke dag in de media treedt over de COVID-19-crisis. Of zoals in buurland Guyana waar president David Granger met zijn regering en gezondheidsautoriteiten beleid maakt om de Guyanezen te informeren en gerust te stellen. Daar zijn er immers al vier gevallen van COVID-19 waarvan inmiddels een persoon is overleden.

President, spreek uw volk toe. Het volk wil u horen over deze COVID-19-kwestie. Mensen zijn in paniek door dit coronavirus. Het volk wil dat zijn president zijn landgenoten toespreekt en hen een hart onder de riem steekt. Hij moet oproepen tot rust en kalmte en zeggen dat we er samen uitkomen. Maar helaas hoort het volk niets van zijn president. Er wordt alleen maar gezegd dat de president via verschillende kanalen praat en deze kanalen zijn de vicepresident en de ministers. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Onze president is staatshoofd en regeringsleider. In tijden van crisis moet hij gewoon aanwezig zijn en de leiding nemen. U draagt niet voor niets de titel “vader des vaderlands”.

VANDAAG