Omgaan met de versoepelingen

Drukte aan de Wilhelminastraat. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

De versoepelingen van de COVID-maatregelen zijn nauwelijks ingegaan of de gemeenschap gaat los. Het leek wel alsof COVID-19 met vakantie was. Mensen waren lekker aan het chillen alsof ze te vieren hadden dat ze hun vrijheid eindelijk een beetje terug hebben. Door de regering is op 5 november bekendgemaakt dat de avondklok is verruimd van 21.00 naar 23.00 uur. Dit betekent dat ook bijvoorbeeld de terrassen en supermarkten langer mogen openblijven. Op straat was er een drukte waar te nemen en ook voor sommige winkels. De luide muziek in de auto's ontbrak ook niet. En het nuttigen van alcohol hoorde er ook bij. Een ware samenscholing dus.

Aan de ene kant is het begrijpelijk dat mensen blij zijn met de versoepelingen, maar er moet daar geen misbruik van worden gemaakt. Velen zijn zo blij dat ze denken dat COVID-19 er niet meer is. En juist daar loert het gevaar. De gezondheidsautoriteiten hebben aangegeven dat er te allen tijde rekening moet worden gehouden met de MoHaNa-maatregelen. Niet omdat het aantal besmettingen een daling vertoont moet er feest worden gevierd, anders gaan we zo weer terug naar verscherping van de maatregelen. Met het oog op de decemberperiode zou de gemeenschap wel degelijk rekening moeten houden en voorzichtig moeten omspringen met de versoepelingen en de vrijheden die daarmee gepaard gaan.

Voor de horecasector onder andere zal de verruiming van de openingstijden een ware opluchting zijn. Voor velen uit deze sector was financieel de rek er allang uit. Met moeite konden zij nog de dagelijkse kosten betalen om maar niet te praten over de personeelskosten. En dan nog de verhoogde tarieven voor nutsvoorzieningen. Op de sector is door de overheid een beroep gedaan om de COVID-maatregelen stipt na te leven.

De regering moet werken aan het zogenaamde dispensatiebeleid, dat discriminerend werkt. Dat gedoe met die zogenaamde ‘dispensatie elite’ moet nu eens tot het verleden gaan behoren. Geef bijvoorbeeld dispensatie aan de gevaccineerden. Laat de avondklok dan gelden voor de niet-gevaccineerden want de gevaccineerden moeten per slot van rekening beschermd en beloond worden. Ze moeten beschermd worden tegen de niet-gevacineerden en beloond worden voor het vaccineren.

Voor nu gelden de door de overheid afgekondigde maatregelen tot en met 15 november. Als eenieder zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, kunnen wij dit jaar weer mooie feestdagen doorbrengen zonder de super strenge maatregelen. In de decembermaand is het dan misschien als vanouds toch weer pagaratijd. Laten wij gezamenlijk wijs omgaan met de versoepelingen. Ook de beleidsmakers moeten het goede voorbeeld geven, want per slot van rekening is het bij die groep vaker misgegaan. En de gemeenschap kijkt ook daarnaar.

VANDAAG