Nu ook nog een seal erbij, wat volgt nog meer?

Het presidentieel paleis
Print Friendly, PDF & Email

Het is deze week weer eens gebleken dat we een first lady hebben die alleen met haarzelf bezig schijnt te zijn. Terwijl onze first lady al een ontelbaar aantal functies bekleedt, kwam als klap op de vuurpijl nog de seal voor de first lady met daarin niet alleen het wapenschild van Suriname verwerkt, maar zelfs ook de naam van de first lady. Hiermee werd ons nationaal symbool gepersonaliseerd. En als dat niet genoeg was vernamen we tussen neus en lippen door dat er op 31 augustus 2020 bij presidentieel besluit stiekem een Instituut van de First Lady in het leven was geroepen. Een nieuwe episode in een komische film waarin onze first lady de hoofdrol vertolkt.

Na de verkiezingen van 2020 moesten de statuten van de Raad van Commissarissen van Staatsolie gewijzigd worden zodat voor de first lady daarin zitting kon nemen. Vervolgens werd ook nog eens de functie van algemeen directeur van het Kabinet van de President gecreëerd voor de echtgenote van de president. Daarnaast bekleedt de first lady van ons land nog tal van functies. Dit is voor het eerst in de geschiedenis van onze republiek, dat we een first lady hebben die zoveel competenties heeft dat ze zelfs minister op alle zeventien ministeries zou kunnen zijn.

In de samenleving wordt de spot gedreven met onze first lady. Sommigen zijn er niet over te spreken dat ze zoveel functies vervult. De president zei vorig jaar nog over zijn vrouw dat ze veel competenties heeft. Maar we zien dat helaas niet terug in de output van haar werk. Ook moest ze in het huwelijk treden met de president, want bij zijn verkiezing was ze nog geen echtgenote van de president. Maar binnen een dag was dit geregeld. Zo ook bijna binnen een dag haar benoeming als advocaat bij het Hof van Justitie in Suriname, waar zover bekend zij nimmer één zaak heeft gedaan.

De vraag is waarom één persoon zoveel functies moet vervullen. In ons land is het gebruik dat de first lady, de echtgenote van de president, zich met sociale activiteiten bezighoudt zoals de voormalige first ladies Ingrid Bouterse en Liesbeth Venetiaan. De president heeft het druk met de uitoefening van zijn functie en heeft daarom een vrouw aan zijn zijde nodig die zijn sociale agenda kan helpen uitvoeren. De first lady moet ook boven de partijen staan en alle burgers in nood helpen.

De term ‘first lady’ wordt overigens nergens genoemd in onze Grondwet. Het is geen officiële functie. Je bent slechts first lady omdat je de vrouw van de president bent. Dit is komen overwaaien uit de Verenigde Staten, waar deze term voor het eerst in 1849 werd gebruikt. Pas in 1877 werd deze titel formeel gebruikt in de VS. Ook in de VS komt deze term niet voor in de Grondwet. De first lady is de vrouw van de president. De vrouw van de vicepresident is de second lady. Op dit moment heeft de VS voor het eerst een second gentleman omdat de huidige Amerikaanse vicepresident een vrouw is.

Pinaren
Delen van de samenleving zijn teleurgesteld, dat terwijl velen bijna letterlijk pinaren door de moordende prijzen in de winkels die steeds weer stijgen, de hoge koers voor de dollar, de hoge brandstofprijzen, de verhogingen van de tarieven van nutsvoorzieningen en de beperkende COVID-maatregelen, die slecht zijn voor de economie, men zich eerder druk schijnt te maken over een instituut en een seal voor de first lady, terwijl er al een Bureau van de First Lady was. Mensen krijgen het gevoel dat terwijl ze geen werk hebben, één persoon zoveel functies krijgt. Terwijl men zijn gezin geen normaal leven kan bieden.

Het leven is letterlijk elke dag struggelen en weer stressen over hoe de week door te komen of voor sommigen zelfs hoe de dag door te komen. Hoe zet ik eten op tafel voor mijn kinderen? Hoe kan ik mijn kind toch een klein cadeautje geven op kinderdag? Vanwaar haal ik dat geld om die dure internetrekening te betalen, zodat mijn kind online onderwijs kan volgen?

Dit zijn slechts enkele vraagstukken waarmee een waardige first lady zich mee bezig moet houden. Steek je handen uit de mouwen en maak die connectie met het volk, vooral met de kinderen, ouders en seniorenburgers die het moeilijk hebben. Er zijn voorbeelden genoeg van first ladies. Behalve in ons eigen land, kan men ook kijken naar de first lady van buurland Guyana, die zich onder andere bezighoudt met het armoedevraagstuk en menstruatiearmoede bij meisjes.

First lady Michelle Obama vond het ten tijde van haar periode in Het Witte Huis belangrijk dat kinderen veel groenten en fruit aten. En ging ze actief groenten en fruit planten in de tuin van Het Witte Huis in de hoop dat kinderen dat voorbeeld overnamen. First lady Laura Bush vond onderwijs heel belangrijk en stimuleerde kinderen om veel te lezen. Met haar vele voorleesprojecten probeerde ze kinderen te interesseren in lezen.

We zien dat organisaties als Stichting Amor Vitae goed werk verrichten door verschillende buurten aan te doen met haar pop-up voedselbanken. Iedere keer lezen we dat de nood hoog is en iedere keer lezen we dat Amor Vitae getracht heeft om zoveel mogelijk mensen tegemoet te komen. Niemand gaat in de rij staan voor voeding als dat niet nodig is, laten we dat even duidelijk stellen.

De vraag rest waarom onze first lady zo een initiatief niet neemt en of het zelfs ondersteunt. Waarom moeten organisaties die hart hebben voor het volk dit doen terwijl het de regering is die de basis moet creëren dat eenieder eten op tafel heeft? We praten niet over de vele winkeldiefstallen waarbij eten wordt gestolen. Men steelt eten wanneer men het niet kan betalen.

De president heeft in september tijdens een televisieprogramma op de Nederlandse televisie, waar miljoenen mensen naar hebben gekeken, inclusief wij in Suriname, plechtig verklaard dat hij de vele functies van zijn vrouw zou evalueren en waar nodig zouden er correcties worden gepleegd.

Hetzelfde zou gebeuren met de vele functies die aan friends and family zijn gegeven. Er stond al een top coalitietop gepland bij terugkomst in Suriname, aldus de president. Hier heeft de samenleving niks meer van vernomen. Nadat de vicepresident aan journalisten zei dat hij niks zou corrigeren omdat ook zijn familie moet eten, was het muisstil aan de Kleine Combéweg waar het Kabinet van de President zetelt.

VANDAAG