Kerstbrood is een luxe geworden

Print Friendly, PDF & Email

We naderen zo zoetjes aan kerst en oudjaar. De meesten van ons kijken ernaar uit want het is de periode waar je gezellig met familie en vrienden bij elkaar bent en je buik lekker rond eet. Het is ook de periode waar een deel van onze samenleving naar de kerk gaat. Helaas, sinds ‘tante COVID-19’ haar intrede deed, is ons leven veranderd. We mogen niet meer gezellig bij elkaar zijn want dan straft ze ons met haar virus. We moeten ons dan verplicht afzonderen van onze familie of we worden helemaal ziek en erger nog, sommigen van ons gaan ook nog dood.

Ze is echt antisociaal en houdt niet van menigte. ‘Tante COVID-19’ is echt die ene tante en het familielid dat altijd het voor ons moet verpesten. Ze is altijd nors en kan niet eens tegen gezelligheid, altijd a mus por ing.

Nu even alle grappen opzij. We moeten de situatie serieus bekijken en met een vergrootglas kijken naar onze samenleving. We zien wel wat kerstverlichting op bepaalde plekken en de kerstboom is op diverse plekken al opgezet. Helaas is er geen kerstsfeer. Er is geen ‘merry’ en dat heeft ‘tante COVID-19’ wel van ons afgepakt. Waarvoor moeten we ‘merry’ of blij zijn, wordt eens gevraagd? Zo hoopvol als men wil zijn kan men alleen aangeven dat het sombere kerstdagen worden. Nu de benzineprijs weer de lucht in is gegaan, zullen de prijzen in de winkels nog meer de stijgen. “Alles gaat stijgen”.

Men kan niet van tevoren plannen om leuke kerstdagen tegemoet te gaan omdat men nog net of helemaal niet uitkomt met zijn salaris. Sommige bedrijven kunnen gedeeltelijk of niet eens een kerstbonus geven omdat die vanwege de COVID-19-situatie nog net het hoofd boven water kunnen houden. Andere bedrijven zitten al in de rode cijfers. ‘Survival mode’, dat is de gemoedstoestand momenteel bij de diverse sectoren waaronder de horeca. Waar rond deze periode de restaurants stormliepen met kerstdiners, zien we dat de mensen nu andere manieren bedenken om het kerstdiner anders te laten plaatsvinden of men ziet er zelfs vanaf.

Als we ons vergrootglas richten op de minderdraagkrachtigen word je er alleen maar verdrietig van. Zij hebben een minimum inkomen en ook veel gezinnen zijn vanwege de COVID-19-situatie en de economische situatie in het land gedegradeerd tot minderdraagkrachtigen omdat gezinshoofden met ontslag zijn gestuurd. Een taxirit is tegenwoordig een luxe dienst geworden en ook de taxichauffeurs hebben veel klanten verloren. “Hossel hier en hossel daar”. Men koopt niet meer zo optimaal koekjes, gebakjes en taarten. Ook deze kleine ondernemers hebben hun inkomen zien dalen. “Iedere cent telt”.

Kerstbrood is nu zelfs een luxe geworden want gezinnen kiezen er liever voor om brood te kopen. Ze zijn daarom altijd blij om een kerstbrood te krijgen. Niet iedereen zal dit jaar een prettige kerst hebben want ook dit jaar gelden de COVID-19-maatregelen en ook deze keer zullen sommige seniorenburgers weer alleen zijn. We zijn deze groep vergeten die haar jaren en diensten heeft gegeven aan dit land. De kerstdagen zijn ook de dagen waar ze met hun kinderen en kleinkinderen een leuke periode doorbrengen. Ook zij zitten met een ‘miezerig’ AOV’tje waarmee ze moeten zien rond te komen.

Ondanks het een minder prettige kerst wordt dit jaar, moeten wij hoop hebben dat het komend jaar toch misschien weer een ‘Merry Christmas’ wordt. Hoop doet immers leven.

VANDAAG