Vrije feestdagen

Kerstmis. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Hoewel voor velen de kerstsfeer er niet in zat, zijn sommigen er behoorlijk op losgegaan. De drukte in het verkeer en in de winkels was wel duidelijk merkbaar. Ook voor supermarkten was er een enorme drukte waar te nemen, waar personen met drank en luide muziek hebben geprobeerd om het op hun manier gezellig te maken.

Velen denken dat COVID-19 weg is vooral als wordt gelet op de veel te drukke eetgelegenheden. Het is wel begrijpelijk dat mensen van de vrijheid gebruikmaken om het gezellig te maken met hun vrienden en geliefden. Maar toch moeten wij als gemeenschap proberen om het niet te bont te maken en vooral de MoHanA-maatregelen in acht te blijven nemen.

De onderonsjes en feestjes zullen naarmate de laatste dagen van het jaar naderen, toenemen. De omicronvariant is al in buurland Frans-Guyana, dus laten wij zo voorzichtig mogelijk blijven zodat de verspreiding van deze variant geen erge vormen aanneemt in Suriname. Het zorgpersoneel heeft het bij de vorige coronagolven al behoorlijk moeilijk gehad en was overwerkt. Laten wij hun die werkdruk besparen.

Het afsteken van vuurwerk mag vanaf morgen officieel. Laten wij proberen om voorzichtig te zijn en te blijven. Vooral op onze kleintjes moeten wij heel erg goed letten, dat ze niet alleen worden gelaten bij het afsteken van vuurwerk. Het komt nog te vaak voor, dat zelfs peuters slachtoffer worden van het onverschillig omgaan met vuurwerk. Het Korps Brandweer Suriname heeft voor dinsdag een rondmars in de binnenstad van Paramaribo aangekondigd waar zij voorlichting zal verstrekken aan burgers over hoe om te gaan met vuurwerk. Laten wij hopen dat de gemeenschap deze informatie ter harte neemt, zodat wij het jaar veilig kan afsluiten.

Heel positief gestemd
Intussen is de IMF-deal voor Suriname goedgekeurd. Laten wij hopen dat er betere tijden voor alle Surinamers aanbreken. We hebben gemerkt dat in twee dagen tijd de koers bij de cambio's enorm is gedropt en wel van SRD 21 naar SRD 18. We kijken natuurlijk uit hoe dit zich uitpakt, want de verkoopkoers is niet extreem gedaald.

De nodige voorlichting naar de samenleving toe, wat betreft het Internationaal Monetair Fonds (IMF), moet komen want er zijn maatregelen die nog getroffen moeten worden. We hopen dat de regering de samenleving gaat informeren hoe zaken in elkaar zitten. Per slot van rekening kan je alleen een samenleving zover krijgen als je open kaart speelt en hen informeert. De regering is de afgelopen periode hierin behoorlijk tekortgeschoten.

Het volk heeft de afgelopen tijd enorm veel moeten inleveren, want de ene na de andere maatregel is getroffen. De gemeenschap is armer geworden in het haast afgelopen jaar en de salarissen zijn hetzelfde gebleven. President Chan Santokhi heeft beloofd dat het beter zal gaan in 2022. Laten wij hopen dat zijn woorden inderdaad in daden worden omgezet.

VANDAAG