Meer respect opbrengen voor slachtoffers seksueel geweld

Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock
Print Friendly, PDF & Email

Jouw geslachtsdeel en jouw lichaam zijn van jouw en niemand mag daar op welke manier dan ook misbruik van maken. Ook bij een controle bij de arts mag jij je absoluut niet ongemakkelijk voelen. Geen enkele arts mag in je vagina bezig zijn zonder een goede reden daartoe te hebben. Geen enkele arts mag aan je clitoris of je borsten zitten als een onderzoek daartoe niet nodig is. Mocht dat wel nodig zijn voor een onderzoek, dan mag jij je niet ongemakkelijk voelen. Het moment dat jij je niet gemakkelijk voelt en iets niet goed zit, gaat jouw lichaam je dat laten weten.

Dit lijken hele simpele zaken en vanzelfsprekende aspecten waartegen opgetreden zou moeten worden. Helaas is dat niet zo in de praktijk. We zijn opgeschrikt met een geval van een vrouw, die een arts ervan beschuldigd dat die aan haar edele delen is gegaan. Wat de zaak van kwaad tot erger maakt is dat een tweede slachtoffer hetzelfde heeft ondervonden zonder dat de redactie van Suriname Herald enige naam van een arts en of polikliniek heeft genoemd. In een samenleving moeten we juist te horen krijgen hoe goed een arts is in plaats van “ik ga nooit meer daarnaartoe”.

De slachtoffers hebben hun verhaal gedeeld en aan het licht gebracht om onder andere bewustwording te creëren. Helaas moeten we constateren, dat we met een verziekte samenleving te maken hebben. Waar een vrouw en haar partner en nu ook een tweede vrouw de moed hebben opgebracht om hun verhaal te doen, zien we dat de “keyboard warriors” deze personen afbreken en beledigen en niet eens een beetje medeleven tonen. Het zijn deze zelfde keyboard warriors, die figuren als Bordo juist de aandacht geven welke juist gegeven moest worden aan een maatschappelijke issue.

“Hij doet zijn werk of moet een robot dat doen?” “Maar um’ begrijp a arts toe. Die man heeft jaren gestudeerd om naakte vrouwen te genezen, dus als je binnen de smaak valt gaan er logisch gevoelens opgewekt worden.” “Waarschijnlijk vond die vrouw het niet genoeg en wilde meer, maar kreeg ze dan niet. Beter zoekt ze een partner die haar wel geeft wat ze wil in plaats van dit soort onzin te verspreiden.” “Die vrouw wilde dat ook hebben, ze heeft wel genoten.” “Dan moest je z’n mars meteen remmen bij het begin, maar je hield ervan.”

Dit zijn slechts enkele van de vele reacties van de Trolls op het verhaal. Het is triest dat zelfs vrouwen zich zo uitlaten over een onderwerp waar veel vrouwen niet over durven te praten. “Je weet niet hoe mensen gaan reageren, mijn familie gaat raar naar me kijken, men gaat anders naar me kijken en zeggen dat ik het zeker leuk vond”, zijn redenen waarom sommige niet durven om hun kant van het verhaal te brengen. Terwijl dit wel een maatschappelijke issue is. Men mag niet aan je lijf komen en die betasten onder het mom van onderzoek. Hier geldt natuurlijk de welbekende uitspraak “wanneer je het zelf aan den lijve hebt ondervinden, zal je anders praten.”

Me Too beweging
In tegenstelling tot het buitenland zien we dat er juist daar een MeToo-beweging is ontstaan. Een beweging tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie #MeToo in een bericht plaatste, gaf daarmee aan met seksuele intimidatie, aanranding of seksueel misbruik te maken te hebben gehad. De hashtag werd breed gebruikt, nadat Hollywood-producent Harvey Weinstein door verschillende vrouwen van seksuele intimidatie was beticht.

In plaats van dat dit onderwerp wordt opgepakt om bewustwording onder de gemeenschap te creëren wordt er de spot meegedreven. Er wordt kiek meegenomen, want tja “haar man gaf d’r niet genoeg” wordt geschreven door zowel mannen als vrouwen op ons welbekende socialemediaplatform Facebook. Foei toch!

Jason Pinas
Om de bewustwording door te trekken hebben we een soortgelijk gedrag van die samenleving gezien wanneer het komt op de aanranding en brute mishandeling van journalist Jason Pinas door de lijfwachten van de vicepresident. Ook met deze kwestie werd de spot meegedreven, ook met deze case waar er inbreuk heeft plaatsgevonden op de democratie en de persvrijheid wordt ‘kiek’ gebroken. Wat de zaak van kwaad tot erger maakt, is dat er twee handgranaten op het erf van Jason Pinas zijn geplaatst. De Trolls zagen kans om te stellen, dat Pinas de handgranaten zelf daar zou hebben gezet. Voor deze personen geldt de quote van Bordo: “Ik ben dom, maar ben niet dom als een dommer.”

Ook in de case van Pinas mocht men niet aan het lijf van onze Jason Pinas komen. De zaak is nog lang niet afgelopen, omdat die nu verder uitgevochten zal worden voor de groene tafel. De vicepresident blijft geboycot door de onafhankelijke pers. Helaas zijn de beelden van deze case nog steeds niet vrijgegeven, terwijl bij ieder wisje wasje er zelfs sekstapes met de snelheid van licht worden uitgelekt.

VANDAAG