Sociale uitkeringen omhoog, maar hoe verder?

Print Friendly, PDF & Email

De regering heeft besloten om ingaande 1 maart de sociale uitkeringen te verhogen. Dit is een van de maatregelen uit het Herstelplan. Personen met een beperking klagen al geruime tijd en die worden deze keer tevredengesteld met een forse aanpassing van hun uitkering van SRD 750 naar SRD 1750. De Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) wordt bijgesteld van SRD 1000 naar SRD 1250 en de ondersteuning voor de zwakke financiële huishoudens is bijgesteld van SRD 1000 naar SRD 1250. Het gaat in deze om maandelijkse uitkeringen. Deze verhogingen zijn meer dan de inflatie.

Dat de regering deze groep tegemoet komt is een zeer goede stap. Echter zijn deze bedragen ook allang achterhaald. Een bezoek aan iedere willekeurige supermarkt maakt de consument enorm boos. Boodschappen voor de maand inkopen kunnen vele gezinnen zich in 2022 niet meer permitteren. Voor simpele eerste levensbehoeften zijn de prijzen niet meer betaalbaar. Een pak met daarin acht puntbroden kost al SRD 18.

Hoe moet een gezin met drie jonge kinderen dagelijks brood op tafel zetten, om maar niet te praten over warme maaltijden, want de prijzen voor rijst, vlees en vis zijn ook enorm gestegen. Ook de prijzen voor groenten zijn niet betaalbaar. Daarom worden burgers gestimuleerd om zelf te planten. Ook al is het maar in een kleine hoek op het erf, het kan enigszins verlichting brengen.

Door de veranderde economische situatie zijn vele ouders langer van huis weg, met alle negatieve gevolgen van dien. Want de kinderen zijn vaak alleen thuis en de gevolgen daarvan zijn vaak niet te overzien. Met het om de ene dag naar school gaan is er ook weinig controle op kinderen. Waarheen met Suriname?, vragen velen zich af.

Het lijkt erop alsof er geen controle is op de winkelprijzen. Ergens kun je winkeliers ook niet kwalijk nemen, want ook zij kopen hun valuta op en de producten worden tegen hoge prijzen gekocht. De komende periode lijkt het niet gemakkelijker te zullen worden, omdat er nog meer maatregelen getroffen moeten worden in het kader van het programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De regering zou er ook goed aan doen om de hand in eigen boezem te steken en te bezuinigen op salarissen en andere financiële voorzieningen van hoge ambtenaren. Ook zou wetgeving gemaakt moeten worden om het fenomeen van dubbele functies van politici tot het verleden laten behoren. Politici dienen solidair te zijn met het volk. Tot nu toe heeft het volk onnodig extra moeten pinaren omdat er geen stringent beleid is gevoerd en de corruptie niet is aangepakt.

Het volk betaalt steeds weer het gelag voor falend beleid en corruptiepraktijken. 2022 wordt een zwaarder jaar. De burger kan de buikriem niet verder aanhalen. Door de armoede is die buik dusdanig vermagerd waardoor er geen sprake meer kan zijn van de buikriem aanhalen. 2022 wordt ongetwijfeld het beslissende jaar voor president Chan Santokhi en zijn dreamteam.

VANDAAG