Grieken door het oog van de naald

Georgios Samaras. Foto EPA

Griekenland heeft zich op wonderlijke wijze geplaatst voor de achtste finales. Dankzij een dubieuze en door Georgios Samaras benutte penalty won het land met 2-1 van Ivoorkust en eindigde het als tweede in groep C.

Griekenland moest winnen om nog kans te hebben op een plek in de tweede ronde, maar leek niet de intentie te hebben dat op eigen kracht te bewerkstelligen. Ivoorkust mocht de bal hebben, zorgde ook wel voor dreiging, maar speelde te slordig om echt gevaarlijk te worden.

Naarmate de eerste helft vorderde, begon de dubieuze Griekse tactiek zowaar zijn vruchten af te werpen. De eerste kans na een Ivoriaanse fout resulteerde in een schot van Jose Cholevas op de lat. De tweede was raak: Cheick Tioté verspeelde knullig de bal, waarna Andreas Samaris binnenschoot.

Ivoriaans potje
Na de rust maakten de Ivorianen er aanvankelijk helemaal een potje van. Bijna elke bal werd keurig ingeleverd bij de Grieken, die het heft geheel in handen kregen. Giorgios Karagounis was zelfs een aantal keer levensgevaarlijk: zijn beste poging eindigde op de lat.

Ivoorkust was rijp voor de sloop, maar Wilfried Bony zorgde een kwartier voor tijd voor de verlossing. De voormalig Vitessenaar werd bediend door Gervinho en tikte de bal onberispelijk binnen.

De wedstrijd die voor rust zo saai was, was nu ontvlamd. De Grieken vochten voor hun laatste kans, maar leken geslagen. Totdat Samaras zichzelf leek omverte schoppen, een penalty kreeg en het cadeautje zelf uitpakte.

NOS

VANDAAG