Algerije schrijft WK-geschiedenis

Islam Slimani (l) viert de 1-1. Foto EPA

Algerije heeft op zijn vierde WK voor het eerst de knock-outfase bereikt. Het Noord-Afrikaanse land speelde in Curibita met 1-1 gelijk tegen Rusland en werd achter België tweede in groep H. In de achtste finales wacht Duitsland, waarmee Algerije sinds het WK van 1982 nog een appeltje te schillen heeft.

Vroege voorsprong Rusland
De Russen moesten winnen en Fabio Capello, hun Italiaanse coach, had eindelijk een plaats ingeruimd voor Aleksandr Kersjzakov, Ruslands topscorer aller tijden. Die offensievere tactiek betaalde zich al na zes minuten uit. Linksback Dmitri Kombarov verzond een loepzuivere pass vanaf de flank die door Aleksandr Kombarov schitterend in de kruising werd gekopt.

Algerije speelde toen wel even met tien man, want Sofiane Feghouli werd aan de zijlijn behandeld voor een hoofdwond.

Akinfejev nauwelijks getest
Algerije, dat een punt nodig had, werd gedwongen op jacht te gaan naar een doelpunt. De Woestijnvossen leden in hun haast te scoren echter nogal eens balverlies waardoor het spel op en neer golfde. Bij een Russische tegenaanval schoot Oleg Sjatov maar net naast.

Algerije zorgde wel voor dreiging, maar zette Igor Akinfejev voor rust slechts een keer aan het werk. De keeper tikte een kopbal van Yacine Brahimi stijlvol uit het doel, maar er was al gefloten voor een overtreding. Akinfejev kon bij de drie andere Algerijnse pogingen (van Djamel Mesbah, Brahimi en Islam Slimani ) de bal eenvoudig vangen.

Russen blaffen, Algerijnen bijten
Kort na rust brak Rusland gevaarlijk uit. Na een een-tweetje met Kokorin kwam Aleksandr Samedov oog in oog te staan met Raïs M’Bohli, maar hij schoot tegen de doelman aan. Algerije kwam na Russische fouten langszij. Alexej Kozlov vloerde onnodig zijn directe tegenstander en Akinfejev tastte even later mis bij de toegekende vrije trap, die door Slimani binnen werd gekopt.

Nu moest Rusland weer scoren. Igor Denisov en Kersjakov namen M’Bohli onder vuur, maar tevergeefs. De Russen gaven veel ruimte weg, maar Algerije liet enkele countermogelijkheden onbenut. Het Russische slotoffensief stelde met een kopbal van Kozlov in de negentigste minuut weinig voor en Algerije hield zich dan ook gemakkelijk staande.

NOS

VANDAAG