Brazilië velt Chili vanaf de stip

Brazilië gaat verder op het WK door na strafschoppen. Foto EPA

Brazilië heeft in de jacht op de zesde wereldtitel een forse hobbel overwonnen. Het dappere Chili bleek in Belo Horizonte in een open en energieke achtste finales een forse kluif. Na 120 minuten waren de ploegen nog in evenwicht (1-1), waarna het gastland vanaf de strafschopstip toesloeg.

Beide ploegen begonnen erg onrustig aan de wedstrijd; vooral de Brazilianen renden zichzelf in de heksenketel van Belo Horzionte herhaaldelijk voorbij. De Chilenen leken hun zenuwen beter in bedwang te hebben, maar gaandeweg slopen er toch slordigheden in hun spel. Dat hielp het gastland om beter in zijn spel te komen en gaandeweg bouwde Brazilië een overwicht op.

Jara de ‘schuldige’
Vooral de snelheid van Neymar bracht de Chileense verdediging in problemen. Grote kansen bleven vooralsnog uit en er was een dood spelmoment nodig om de 0-0 van het bord te krijgen. Uit een corner kopte Thiago Silva de bal door, waarna de bal in het doel werd getikt. Volgens het wedstrijdformulier gebeurde dat door David Luiz, maar het leek er verdacht veel op dat de Chileen Gonzalo Jara de ‘schuldige’ was.

Chili raakte niet van de wijs, bleef veel druk zetten op de bal en kwam verdiend op 1-1. De treffer werd ingeleid door Braziliaans geklungel: Hulk tikte de bal te langzaam naar een medespeler, waarna de bal bij Alexis Sánchez belandde, die beheerst raak schoot. Brazilië bleef de betere ploeg en kreeg ook de meeste kansen. Het dichtst bij de 2-1 was Neymar, zijn kopbal verdween via een Chileense verdediger naast.

Aan de andere kant rook Charles Aranguiz (ook weer na Braziliaans geschutter) aan een doelpunt. Hij kreeg de bal net niet langs doelman Julio Cesar.

Hoge tempo
In hetzelfde hoge tempo als voor de rust, en niet altijd met overleg, gingen de beide ploegen in de tweede helft op zoek naar een goal. Een treffer van Hulk werd terecht afgekeurd wegens hands, Brazilië-keeper Cesar redde bij een inzet van Aranguiz die aan het slot stond van een fraaie Chileense aanval. Het bleef een open wedstrijd met een ongewisse afloop. Op het moment dat Chili meer controle leek te krijgen, miste Marcelo Diaz een enorme kans: hij kreeg zijn voet net niet tegen de bal. In de slotfase van de reguliere speeltijd hadden beide ploegen, ondanks het moordende tempo, nog voldoende brandstof in de tank. Chili werd steeds iets dominanter, maar de Kanaries kregen nog de beste kans. Het vlammende schot van krachtpatser Hulk werd door doelman Claudio Bravo knap gekeerd.

Geen krimp
Chili nam in de laatste minuten het initiatief weer over en werd nog een paar keer dreigend zonder doelkansen uit te spelen. Daarmee was de verlenging een feit. In het eerste extra kwartier was het opnieuw Hulk die met een schot het dichtst bij succes was. Bravo gaf wederom geen krimp. Bij de Chilenen leek in de verlenging het beste er wel van af. De Brazilianen hadden duidelijk nog iets meer over, maar ook niet langer de finesse om dat krachtsverschil uit te buiten.

Chili smachtte naar het laatste fluitje, maar in de 120ste minuut kroop juist Brazilië door het oog van de naald. Invaller Mauricio Pinilla ramde de bal na een scherpe counter op de lat. Piepend en krakend speelden de uitgetelde ploegen de tijd vol, waarna de beslissing vanaf de stip moest volgen.

Willian en Hulk misten voor Brazilië. Maar Julio Cesar hield de hoop op de zesde wereldtitel levend door de strafschoppen van Pinilla en Sánchez te keren. De grote man Neymar benutte zelf penalty nummer vijf wel, waarna Jara de vijfde Chillense inzet op de paal mikte.

NOS

VANDAAG