Colombia zet Uruguay aan de kant

Colombia viert de 2-0 van James Rodríguez. Foto AFP

Colombia heeft zich voor het eerst in de WK-historie geschaard bij de laatste acht landen. Aan de hand van uitblinker James Rodríguez werd tweevoudig wereldkampioen Uruguay (1930 en 1950) met twee wonderschone treffers opzij geschoven: 2-0.

Uruguay, met Diego Forlán als vervanger voor de bijtgrage Luis Suárez naast Edinson Cavani in de aanval, werd vanaf de aftrap teruggedrongen. Colombia, dat bij vier eerdere WK-deelnames nooit verder kwam dan de achtste finales, wilde snel tot zaken komen. De Uruguayanen stuitten het openingsoffensief ten koste van een reeks kleine overtredingen. Arbiter Björn Kuipers zat er bovenop en riep de hemelsblauwen in de eerste vijf minuten al vier keer tot de orde.

Te onstuimig
De aanvalsdrift van Colombia leidde tot niets. Daarvoor werd er in de opening iets te onstuimig en onzuiver gespeeld. Juan Zúñiga waagde twee keer een schot, maar daar kon hij Fernando Muslera niet mee in verlegenheid brengen.

Uruguay speelde behoudend en loerde geduldig op een kans om uit te breken. Omdat er nauwelijks aansluiting was, werd Forlán veelal bestookt met onbespeelbare lange ballen. Daar kon ook de beste speler van het WK in Zuid-Afrika niets mee.

James Rodríguez brak met een weergaloze actie de ban. De aanvallende middenvelder van Los Cafeteros nam de bal op zo’n 25 meter van de goal aan op de borst, draaide razendsnel om zijn as en schoot via de onderkant van de lat schitterend raak. Het was al de vierde treffer van man die is uitgeroepen tot de beste speler van de groepsfase.

Geen verstoppertje
Uruguay kon nu geen verstoppertje meer spelen en zette even aan. Tot aan de rust leverde dat één doelpoging op. Het schot van Álvaro González werd door David Ospina stijlvol weggebokst.

Vroeg in de tweede helft was het al gedaan. Ook het tweede Colombiaanse doelpunt was om in te lijsten. De hoge voorzet van Armero werd bij de tweede paal door Cuadrado teruggekopt naar de pijlsnel rijzende ster Rodríguez, die feilloos zijn vijfde van het toernooi intikte.

Nadien werd pijnlijk duidelijk hoezeer de brille van Suárez werd gemist. De inmiddels 35-jarige Forlán werd vervangen door Cristhian Stuani, maar die bleek al even tandeloos. Cavani werkte zich het apezuur, maar kon tegen een overmacht aan geelhemden ook geen openingen forceren.

Ook de invallers Gaston Ramirez en Abel Hernández brachten veel te weinig om het duel nog te kantelen. Uruguay kwam nu wel met enige regelmaat buurten bij het doel van Ospina, maar die hoefde alleen bij een gevaarlijke schuiver van Cavani nog de handen uit de mouwen te steken.

NOS

VANDAAG