WK dag 24: waarschuwing voor FIFA

Lionel Messi. Foto AFP

Dag 24 van het WK begint om 13.00 uur in Brasília met de kwartfinale Argentinië – België. Oftewel: sterspeler Lionel Messi tegen het collectief van de Rode Duivels.

Messi was dit WK al goed voor vier doelpunten en twee assists. Daarmee voldoet hij aan de verwachtingen, in tegenstelling tot de rest van het Argentijnse team. Bondscoach Alejandro Sabella zegt weliswaar dat er meer spelers zijn die het verschil kunnen maken, maar tot nu toe is daar nog niet veel van gebleken.

Bij de Belgen is de stemming uitstekend na de spectaculaire 2-1 zege op de Verenigde Staten in de achtste finales. De moeizame groepsfase, ondanks drie overwinningen, werd in 120 wervelende minuten goedgemaakt. “Ik wil niet afhankelijk zijn van één speler, maar ik ben het van veel spelers”, sprak bondscoach Marc Wilmots. “Dat is een van onze voornaamste krachten.”

Argentinië en België stonden al twee keer eerder op een WK tegenover elkaar. In 1982 wonnen de Rode Duivels de openingswedstrijd van het WK met 1-0, vier jaar later was Argentinië door twee goals van Diego Maradona in de halve finale met 2-0 te sterk voor België.

Om 17.00 uur is het Nederlands elftal aan de beurt voor de kwartfinale tegen Costa Rica in Salvador. In dezelfde Arena Fonte Nova waar eerder wereldkampioen Spanje met 5-1 over de knie ging.

Nederland en Costa Rica stonden in de geschiedenis nog nooit tegenover elkaar. Toch verloor bondscoach Louis van Gaal wel eens van de Costa Ricanen: op het jeugd-WK van 2001 in Argentinië verloor de ploeg van Van Gaal met 3-1.

Nigel de Jong en Leroy Fer ontbreken door blessures bij Oranje, verder is iedereen fit. Verwacht wordt dat Daley Blind de plek van de Jong op het middenveld overneemt. Daryl Janmaat en Paul Verhaegh lijken de voornaamste kandidaten voor de rechtsbackpositie. Maar ook een basisplaats voor Memphis Depay behoort tot de mogelijkheden. De bondscoach wilde al met al niets over zijn opstelling kwijt.

Costa Rica is de grootste verrassing van het WK tot nu toe: de ploeg liet in groep D drie voormalige wereldkampioenen achter zich en schakelde in de achtste finales voormalig Europees kampioen Griekenland uit.

FIFA
‘Onze’ Bryan Ruiz is de opvallendste speler. Het duel met Oranje noemde hij “de belangrijkste wedstrijd uit ons leven”. Een mening die ook bondscoach Jorge Luis Pinto is toegedaan. Pinto waarschuwde de FIFA en de scheidsrechter wel alvast voor Arjen Robben. “Die fopduiken van Robben baren ons zorgen. Hij heeft zo’n fopduik erkend, laat de arbitrage niet meer in die val trappen. Dit wordt zo’n belangrijke wedstrijd, dan mag dit niet nog een keer gebeuren.”

Programmaboekje dag 24:
13.00 uur: Argentinië – België

17.00 uur: Nederland – Costa Rica

NOS
Bewerkt door: Redactie

VANDAAG