Bestuursleden FIFA kregen duur horloge tijdens WK

Sepp Blatter. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

De wereldvoetbalbond FIFA heeft erkend dat zijn bestuursleden tijdens het WK in Brazilië door de organisatie zijn getrakteerd op dure Zwitserse horloges. Volgens een woordvoerder houdt een ethische commissie zich inmiddels bezig met de zaak.

De Britse krant The Sunday Times meldde gisteren dat het organisatiecomité van het WK voetbal Zwitserse horloges ter waarde van 25.000 dollar (20.000 euro) cadeau heeft gedaan aan hoge bestuursleden van de FIFA. De presentjes lagen klaar op het bed van hun hotelkamer. De ethische regels van de FIFA verbieden bestuursleden dit soort dure geschenken aan te nemen.

Volgens de FIFA gaat het om een aandenken aan het WK, maar heeft het niettemin de ethische commissie op de zaak gezet. Volgens ingewijden gaat het om een overduidelijke overtreding van de ethische code van de FIFA en is het zeer waarschijnlijk dat de horloges moeten worden teruggegeven.

Volgens The Sunday Times hebben drie uitvoerende bestuursleden, onder wie de Amerikaan Sunil Gulati, het horloge direct teruggegeven en de kwestie gemeld bij de FIFA.

Het is niet de eerste keer dat de FIFA in verband wordt gebracht met omkoping. De ethische commissie van de FIFA onderzoekt momenteel hoe de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) tot stand is gekomen, naar aanleiding van geruchten over omkoping.

AP, The Sunday Times

VANDAAG