De eindeloze frustratie van Lionel Messi

Lionel Messi. Foto: AFP

Met FC Barcelona heeft Lionel Messi alles gewonnen wat er te winnen valt. Vier keer de Champions League, drie keer de wereldbeker voor clubteams en acht Spaanse landstitels. 28 hoofdprijzen in totaal voor de man die zélf vijf keer werd uitgeroepen tot beste speler ter wereld.

In 2012 scoorde de Argentijn maar liefst 91 keer in alle competities. Dat is eigenlijk nauwelijks te bevatten. Op de clubvoetballer Messi staat geen maat, daar is waarschijnlijk nooit een betere van geweest. Vooral vanwege zijn eigen spel, maar natuurlijk ook door ploeggenoten als Andrés Iniesta, Xavi, Luis Suárez en Neymar.

Messi veroverde in 2005 met Argentinië de mondiale titel voor spelers tot twintig jaar en in 2008 olympisch goud, maar met de ‘grote mannen’ bleef een aansprekend succes. Ook afgelopen nacht lukte het niet in de finale van de Copa América. Uit frustratie zette hij een punt achter zijn interlandcarrière. Tien jaar, tien maanden en tien dagen na zijn debuut op het hoogste niveau…

Vaak was Messi wel heel dicht bij een hoofdprijs. In 2014 verloor Argentinië de WK-finale van Duitsland in de verlenging, drie keer stond hij in de eindstrijd van Copa América. Vier verloren finales in totaal dus. En dat in het bijzijn van ploeggenoten als Ángel di María, Gonzalo Higuaín en Javier Mascherano.

2005: rode kaart tijdens debuut

Nog maar nauwelijks bekomen van het succes in Nederland, waar Messi met de nationale jeugdploeg wereldkampioen werd, maakt hij in augustus 2005 zijn debuut in het A-elftal. Maar zijn (korte) optreden tegen Hongarije blijkt een voorbode voor tien droge jaren.

Messi staat nog geen minuut in het veld als hij van Markus Merk de rode kaart krijgt. De Duitse scheidsrechter ziet een slaande beweging en stuurt de Argentijn naar de kleedkamer.

2006: uitgeschakeld na penalty’s

Op het wereldkampioenschap in Duitsland heeft Messi nog geen basisplaats. Argentinië wordt in de kwartfinales door gastland Duitsland uitgeschakeld: na strafschoppen. Roberto Ayala en Esteban Cambiasso missen in de penaltyserie.

2007: verlies tegen Brazilië

Argentinië bereikt, met Messi in de basis, de finale van de Copa América. Brazilië is de tegenstander en het loopt uit op een teleurstelling: de Argentijnen verliezen met 3-0 door doelpunten van Julio Baptista en Dani Alves en een eigen doelpunt van Ayala.

2010: lijdensweg in Kaapstad

Opnieuw zijn de Duitsers verantwoordelijk voor de uitschakeling van Argentinië op het WK. In Kaapstad wordt het een lijdensweg voor Messi en co. In de kwartfinale is de ploeg van bondscoach Joachim Löw veel te sterk (4-0).

2011: en wéér die strafschoppen

Argentinië wordt al in de kwartfinales van de Copa América uitgeschakeld door Uruguay. En wéér na strafschoppen. Messi benut zelf de eerste penalty, maar Carlos Tévez faalt. Een vroegtijdige aftocht is het gevolg.

2014: en ook wéér die Duitsers

Misschien weet Messi dat hij bij voorbaat kansloos is in de finale van het wereldkampioenschap van 2014. De tegenstander is namelijk opnieuw Duitsland. Voor de derde keer in acht jaar moeten de Argentijnen hun meerdere erkennen in de Duitsers. In de verlenging maakt Mario Götze het winnende doelpunt.

Het beeld van Messi die vol verlangen naar de wereldbeker kijkt, gaat de hele wereld over. Twee jaar blijkt het een foto die de carrière van Messi verwoordt.

2015: een vloek op penalty’s

Strafschoppen brengen de beslissing in de finale van de Copa América. Messi scoort de eerste, maar Gonzalo Higuaín en Ever Banega missen. Er lijkt een vloek te rusten op Messi in het Argentijnse elftal.

2016: frustratie is groot

Binnen een jaar volgt de kans om revanche te nemen op Chili, opnieuw in de finale van de Copa América. En wederom moeten strafschoppen de beslissing brengen. Dit keer mist Messi zélf de eerste. Weg kans, weg droom. Reden om er een punt achter te zetten. De frustratie is te groot.

“Dit is al mijn vierde verloren finale,” spreekt de Argentijn na afloop. “Ik heb er alles aan gedaan. Het is wat ik het liefst wilde, een prijs winnen met Argentinië. Helaas is het me niet gelukt. Het is een schande, verbazingwekkend. Het mocht niet zo zijn. Dit doet heel veel pijn.”

NOS

VANDAAG